A „pszichobiotikus” étrend fogyasztásával csökkenthetjük a stresszt, és jobban alhatunk

0
Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a „pszichobiotikus étrend” fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk – írja a Magyar Mezőgazdaság. 

A Molecular Psychiatry című szaklapban 2022 októberében megjelent tanulmányban 45, 18 és 59 év közötti felnőttek vettek részt, akik általában rostszegény étrendet fogyasztottak. Minden résztvevő egy dietetikus tanácsadáson vett részt, majd a kutatók két csoportra osztották a résztvevőket, akiket különböző étrendre utasítottak. Az első csoport táplálkozási piramist követő étrendre váltott, a második csoportot pedig arra kérték, hogy „pszichobiotikus étrendet” fogyasszon, amely nagy mennyiségű prebiotikus és fermentált élelmiszert tartalmaz. Dr. John Cryan, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy

kutatócsoportja a „pszichobiotikus étrend” kifejezést azért alkotta meg, hogy a mikrobiótára irányuló, a mentális egészséget támogató beavatkozásokra utaljon.

Eközben a második csoportot kifejezetten arra utasították, hogy tartsák be a napi menüt, amely 2-3 adag erjesztett élelmiszert (például savanyú káposztát, kefirt vagy kombuchát), 5-8 adag gabonát, valamint 6-8 adag prebiotikus rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget (például almát, banánt, káposztát, póréhagymát és hagymát) tartalmazott. Arra is megkérték őket, hogy hetente 3-4 adag hüvelyest fogyasszanak.

Az így kapott eredmények azt mutatták, hogy bár mindkét csoport javulást észlelt az alvás során, a pszichobiotikus étrendet fogyasztó résztvevők azt is tapasztalták, hogy csökkent a stressz mennyisége és intenzitása, ami az adott pillanatban érezhető volt bennük. Ezen túlmenően az érzékelt stressz szintje tovább csökkent, minél szorosabban követte a résztvevő a pszichobiotikus étrendet.

A tanulmány ígéretes előnyökkel szolgál arra vonatkozóan, hogy a pszichobiotikus étrend mit tehet az emésztéssel és a stresszel kapcsolatban”

– mondja Catherine Gervacio, dietetikus. „A stressz hatással van az emésztés egészségére, és akadályozhatja a stressz és a stresszel kapcsolatos egyéb lehetséges kockázatok leküzdéséhez szükséges tápanyagok hatékony felszívódását. További vizsgálatokra van szükség, de ez újabb bizonyítékot ad arra, hogy a diéta és a táplálkozás milyen nagy szerepet játszik a stressz és az alvás kezelésében.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com