Alvásidő csökkenés, kimerültség – A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

0

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok megerősítik: jóval inkább okunk van aggodalomra, mint korábban, ugyanis a Covid-időszak alatti életmód változásnak az egyik káros következményéről van szó.

A korábbi időkorlátok szinte “felrobbantak”, amelynek számos pozitívuma mellett az egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség.

A Chonnam National University egyik kutatása szerint a legtöbb 10-16 év közötti gyerekre, aki jelentős időt (4-6 órát) tölt mobilozással, ennek káros következményei lehetnek, többek között a szemfáradtság, a szemszárazság, a fejfájás és az általános kimerültség.

“Számos gyerek a lefekvés előtt is használja az okostelefonját, pedig az eszköz kék fénye kifejezetten késlelti és csökkenti az alvásidőt – hangsúlyozza G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke -, a gyermekek minőségi alvásának a hiánya nemcsak a napi teljesítményüket befolyásolja, hanem hosszabb távon a fizikai fejlődésüket, a figyelmüket, és az energiaszintjüket is.”

Bár ezek a problémák átmenetiek is lehetnek, a Magyar Alvás Szövetség javasolja, hogy az eszközök használatát minden nap korlátozni érdemes, és időnként 30 percnyi szünetet kell a használatuk közben tartani, valamint a kék fényt ki kell váltani.

Forrás: OS, Magyar Alvás Szövetség

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com