Hogyan csökkenthető a sófogyasztás?

0

Magyarországra is jellemző, hogy a sófogysaztásunk magasan az ajánlott mennyiség felett van – bár némi javulás, tudatosság talán már tapasztalható. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a felnőtteknek maximum napi 5 mg só bevitelét ajánlott, gyermekeknek még ennél is kevesebb. Magyarországon ma egy nő 11 gramm, egy felnőtt férfi átlagosan 14 gramm sót fogyaszt. Sajnos ez drasztikusan növeli a magas vérnyomás, a korai érelmeszesedés és egy sor további szívbetegség kialakulásának esélyét – hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológiai Társaság. 

Veszélyes a sóbevitel gyors csökkentése?

Egyáltalán nem veszélyes, azonban a hirtelen csökkentés esetén az ételeket egy darabig ízetlennek érezzük. Általában néhány hét alatt az ízlelőbimbók adaptálódnak az új helyzethez és az ízeket újra teljesnek érezzük. Az átmeneti időszakot észrevehetetlenné tehetjük, ha a sófogyasztást fokozatosan, 2-3 hónap alatt alatt csökkentjük, fokozatosan.

Hogyan kezdjük el a sófogyasztás csökkentését?

Először is száműzzük az asztali sótartót. Ne sózzuk meg külön az elénk kerülő levest, készételt, bízzunk a szakácsban. Második lépésként váltsunk át csökkentett nátrium tartalmú sóra. Több ilyen készítmény kapható az üzletekben, melyekben a nátrium-klorid aránya csökkentett, amit részben kálium-kloriddal helyettesítenek. A kálium-klorid tisztán használva kissé kesernyés ízű, de megfelelő arányban a normál sóval keverve a különbség szinte észrevehetetlen. Kerüljük a koncentrált, magas sótartalmú ételeket, pl. chips, szójaszósz, ízfokozók, mint Na-glutamát. Használjunk bátran friss és szárított fűszernövényeket, mint majoranna, oregano, bazsalikom, rozmaring, tárkony. Fogyasszon minél több friss gyümölcsöt és zöldséget. Ugyanezeket köretként párolva vagy grillezve sómentesen vagy kevesebb sóval készítse, használjon mellé hagymát, fokhagymát, egyéb fűszereket.

Elegendő, ha tengeri sóra váltok?

Egyáltalán nem. A tengeri só 100 százalékban nátrium kloridot tartalmaz. Ugyanolyan veszélyes a túlzott bevitel, mint a hagyományos kősóé. Azt mondják, a só életfontosságú anyag… Így van. Azonban az ajánlott mennyiség többszörösét fogyasztjuk el. A WHO ajánlásában szereplő 5g mennyiség alá is biztonsággal lehetne bőven menni, még akkor sem lenne semmi bajunk. Ne felejtsük el, hogy a só használata az emberi civilizáció terméke. Az állatok egyáltalán nem élnek sóval, mégsem hiányzik nekik. Hasonlóan a természeti népek többsége sem ismeri a sót. A normál, vegyes étrenddel (az abban előforduló sóval) bőségesen fedezzük a napi sószükségletünket.

Természetesen vannak bizonyos súlyos betegségi állapotok, melyben ügyelni kell, hogy meglegyen egy bizonyos grammnyi sóbevitel, ezek azonban ritkán fordulnak elő, és ilyenkor az illető betegségben a kezelőorvos felhívja a beteg figyelmét a megfelelő táplálkozásra. A mindennapi embert nem ez az állapot veszélyezteti, hanem a túlzott sófogyasztás.

Számítógépes modellezés eredménye alapján a sófogyasztás 40 százalékos, tíz év alatt fokozatosan végbevitt csökkentése (a magyas vérnyomás csökkenése mellett, illetve azzal együtt) a szív- és érbetegségek halálozását 10 százalékkal csökkentené, így elvégzett számítások alapján Magyarországon is több tízezer ember halálát lehetne megelőzni, ha a lakosság egyre nagyobb része figyelne tudatosan a sófogyasztás csökkentésére!

Forrás: Magyar Kardiológiai Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com