A diófélék fogyasztása segít megelőzni a krónikus vesebetegség kialakulását

0

Az American Journal of Nephrology című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány szerint a diófélék fogyasztásának hatására a krónikus vesebetegség (CKD) lényegesen alacsonyabb előfordulási aránnyal jár, és csökken a krónikus vesebetegséggel együtt járó, vagy anélküli összes okból bekövetkező halálozás. 

Koushu Wang kutató, a kínai vuhani Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetemen munkatársaival együtt 6072 (20 éves vagy idősebb) amerikai felnőtt adatait elemezte a diófélék fogyasztása, a krónikus vesebetegség előfordulása, valamint a betegséghez köthető halálozási mutatók értékelésére céljából.

A kutatók azt találták, hogy a diófélék heti 1-6 alkalommal történő fogyasztása a krónikus veseelégtelenség alacsonyabb előfordulásával járt együtt. A nem krónikus vesebetegségben szenvedő betegek esetében a gyakoribb fogyasztás szintén szignifikánsan összefüggött az összes szív- és érrendszeri halálozás csökkenésével.

Következetesen fordított arányú összefüggést figyeltek meg a diófélék heti 1-6 alkalommal történő fogyasztása és a krónikus vesebetegségben szenvedők összes halálozása között.

„Azt javasoljuk a krónikus vesebetegségben szenvedőknek, hogy heti 1-6 alkalommal fogyasszanak megfelelő mennyiségben dióféléket, míg a nem krónikus betegségben szenvedők számára a fogyasztási gyakoriság rugalmasabb lehet”. „A következtetésünk megerősítése érdekében további kutatásokra van szükség” – írják a szerzők .

Forrás: medicalxpress.com

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com