Alváshiány és hasi elhízás

0

Egy kis esetszámú, egészséges embereken végzett alvásmegvonásos kísérletben összefüggést találtak az alváshiány és a hasi elhízás között – írja az otszonline.hu.

Dr. Naima Covassin (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) és munkatársai 12 egészséges, 19 és 39 év közötti, nem elhízott önkéntest vontak abba a randomizált, ellenőrzött vizsgálatba, amelyben az egyik csoport kontrollált alváskorlátozásban (2 hét 4 órás alvás) részesült, a másik pedig kontrollált alvásban (éjszakai 9 órás alvás), amit 3 napos helyreállási időszak követett. A kórházi körülmények között végzett vizsgálat során figyelemmel kísérték a résztvevők kalóriabevitelét, és akcelerométerrel követték az energiafelhasználásukat.

Az alvásmegvonásban részesültek testsúlya a 2 hét végére körülbelül 0,5 kg-mal növekedett, ami ugyan nem tűnik soknak, de alaposabb vizsgálattal a zsírszövet jelentős mértékű növekedését észlelték a has területén, különösen a hason belül.

A tanulmány megállapította, hogy a csökkent alvásidő mellett a résztvevők átlagosan napi 308 kalóriával többet ettek, mint kontrollált alvású társaik (95%-os konfidencia intervallum, 59,2-556,8 kcal/nap; P = 0,015), és ez a 0,5 kg-os súlygyarapodásra lefordítva (95% CI, 0,1 – 0,8 kg; P = 0,008), a zsigeri zsírszövet 7,8 cm2-es (körülbelül 11%-os) növekedéséhez is vezetett (95% CI, 0,3 – 15,3 cm2; P = 0,042. A hasi zsír eloszlását a vizsgálat 1. és 18. napján CT segítségével értékelték.

Maguk a szerzők is érdekesnek találták, hogy a helyreállási periódus végére az alvásmegvonásos részvevők zsigeri zsírszövetének mennyisége tovább növekedett: a 21. napra átlagosan további 3,125 cm2-rel nőtt, annak ellenére, hogy testtömegük és a bőr alatti zsírszövetük mennyisége csökkent, sokat aludtak, kevesebb kalóriát ettek.

A megállapítások alapján a kutatók feltételezik, hogy van valamilyen biokémiai üzenet a szervezetben, amely az alvásmegvonás befejeztével továbbra is zsírt küld a zsigeri részbe.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com