Éjszakai mesterséges fény, mentális egészség, alvászavarok

0

Egy nagy létszámú tizenéves kohorsz bevonásával végzett elemzés összefüggést igazolt az éjszakai mesterséges fény mennyisége, valamint a tinédzserek alvása és egyéb egészségi kimenetelei között – írja az otszonline.hu.

JAMA Psychiatry című lapban nyilvánosságra hozott kutatás azt jelezte, hogy kevesebbet alszanak azok a tinédzserek, akiknek környezetében magasabb a kültéri környezeti mesterséges fény szintje. E serdülők körében nagyobb a hangulatzavarban szenvedők aránya is, azokkal a kortársaikkal összehasonlítva, akik alacsony éjszakai fényszintű környezetben élnek.

„Adataink azt szemléltetik, hogy a mentális egészséggel és az alvászavarokkal kapcsolatos kutatásokban mennyire fontos szélesebb összefüggéseiben szemlélni a környezeti tényezőket, illetve az egyéni expozíciót” – mondja a közlemény egyik szerzője, dr. Diana Paksarian. Az már korábban is ismert volt, hogy a testi és lelki egészség szempontjából mekkora jelentősége van a cirkadián ritmusnak, azaz az alvás és ébrenlét váltakozásának. Bebizonyosodott az is, hogy nagy mennyiségű éjszakai mesterséges fény jelenlétében zavart szenved ez a természetes ritmus, és a nappal-éjszaka váltakozásának megbomlása hatással van a hormonrendszerre, a sejtszintű és egyéb biológiai folyamatokra.

Az éjszaka erősebben megvilágított lakókörnyezetben élő tinédzserek körében nagyobb volt a hangulatzavarok és szorongás előfordulási gyakorisága. Ezen belül is kiemelendő, hogy ebben a csoportban nagyobb volt azoknak a serdülőknek az aránya, akik a diagnosztikai kritériumok alapján bipoláris zavarban vagy bizonyos fóbiákban szenvedtek. E megfigyelés jelentőségét Paksarian és munkatársai abban látják, hogy az alvási és cirkadián ritmus felborulása bizonyos mentális betegségek, köztük a bipoláris zavar jól dokumentált jellegzetessége. A mostani vizsgálat felveti, hogy összefüggés lehet a nem kielégítő minőségű mennyiségű alvás és az éjszakai mesterséges fényexpozíció között

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com