A család egészségét a testmozgás adja

0

Akár heti egy-két testedzéssel is jelentősen csökkenthető az idő előtti elhalálozás valószínűsége – derül ki egy amerikai egészségügyi szaklapban megjelent kutatás nyomán a csalad.hu. Aki igazán fitt és egészséges szeretne lenni, annak legalább heti háromszor érdemes megmozgatnia izmait, azonban nem csak az erőkifejtésre, a megfelelő pihenésre is oda kell figyelni. 

Aki hosszabb ideig szeretne egészséges és fitt maradni folyton a karosszékben üldögélő kortársaihoz képest, annak érdemes heti három-öt alkalommal eljárnia edzeni – írja az Independent Tom Mans személyi trénerre hivatkozva. Az angolszász világban hétvégi harcosokként (weekend warrior) szokták emlegeti azokat, akik az ajánlásokra fittyet hányva szinte kizárólag hétvégén erőltetik meg magukat.

Erőfeszítésük azonban – a kutatások szerint – egyáltalán nem eredménytelen, sőt. Az amerikai JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban a közelmúltban megjelent kutatás szerint ugyanis azok, akik hétvégenként legalább két és fél óra lazább testmozgást (mondjuk túrázást) teljesítenek, vagy 75 percig intenzívebb erőkifejtést igénylő sportot gyakorolnak, jóval kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, mint azok, akik csak foteltől fotelig ballagva használják izmaikat. Nem mellesleg a konditermi erőlködéssel szemben az erdőjárás remek családi elfoglaltság, és még a gyermekek is élvezik.

A kutatás készítői összesen 63,5 ezer ember egészségi állapotát vizsgálták meg 1994 és 2012 között. Azt találták, hogy közülük 8800-an hunytak el: 2800-an szív- és érrendszeri bajok miatt, 2500-an rákban. A hétvégén testmozgást végzők esetében sokkal alacsonyabbak voltak a számok, mint az inaktívak esetében, harminc százalékkal alacsonyabb általában, de a szív- és érrendszeri problémák esetében már negyven százalékkal alacsonyabb volt az elhalálozási esély. A rákos megbetegedések is kisebb valószínűséggel fordultak elő, itt 18 százalékra jött ki az eredmény – írta meg a China Daily című angol nyelvű kínai napilap. „Megállapítható, hogy már heti egy-két fizikai aktivitással csökken az elhalálozás valószínűsége, összehasonlítva a teljesen inaktív életet élőkkel” – állapították meg a kutatók.

Az Independent már idézett szakértője azonban azt ajánlja, aki valamilyen célt szeretne elérni a testedzéssel (nagyobb muszklikat vagy egy adott verseny teljesítését), legalább hetente háromszor, de jobb esetben akár négyszer is gyakorolja az adott sportot. Ideális esetben legalább háromnegyed órát érdemes rászánni a testmozgásra alkalmanként, így tudja a szervezetét és izomzatát hozzászoktatni a feladathoz.

Keveset beszélnek róla, de a cikkben Tom Mans azt is megemlíti, hogy bár első hallásra furcsának tűnhet, de a szervezet fittségéhez és teljesítőképességének növeléséhez nem csak az erőkifejtés, hanem a pihenés is alapvető fontosságú. Pláne eleinte, érdemes két egymást követő edzésnap után szünetet tartani, és csak utána folytatni az edzést. A testmozgásra fordított időt pedig nem szabad a pihenésre szánt időszakból lecsippenteni, az alvás pontosan olyan fontos, mint a mozgás. Ilyenkor regenerálódik ugyanis a szervezet, az izmok, vagyis aki sportolásba kezd, annak várhatóan több alvásra lesz szüksége, mint korábban.

Forrás: csalad.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com