Mindent a rákszűrésekről

6

Minden rák annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi fejlődési stádiumában kerül felismerésre. A szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt. 

Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott. Az azonban az egyén felelőssége maradt, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel.

Bár egy újszülött is lehet rákos, és nem minden ráktípust lehet szűrővizsgálatokkal sem időben felfedezni, azért számos daganatos betegségnek létezik már szűrése, ezek egy része ráadásul a társadalombiztosítás által finanszírozott vizsgálat Magyarországon.

A daganatok.hu oldal gyűjötte össze a szakmai szervezetek és az itthoni szakkolégiumok ajánlásait, a Dívány Életmódmagazin pedig hozzáteszi, hogy mikor és mit támogat a TB. Ezt hivatalosan úgy nevezik, hogy népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok, és a 51/1997. (XII.18) NM rendelet III. fejezet tartalmazza.

Ha még nem unja a szűréseket, itt olvashatja el, milyen szűrésekre javasolt még járni.

ráktípusvizsgálatigénybe vehetőidőköz
emlőrákmammográfia45-65 év2 évente
méhnyakrákcitológia25-65 év3 évente
Gyomor-bélrendszeriszéklet50-70 év ld. a cikkben
tüdőrákröntgen  40+  évente
szájüregi daganatokfizikális vizsgálatmindenkinekévente

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson ide.

Forrás: daganatok.hu, divany.hu

6 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com