Eddig élünk még nyugdíjasként egészségben

0

2005 óta – amióta mérés van rá – a születéskor várt, egészségben eltöltött élettartamok értéke jelentősen, a férfiaknál 7,0, a nőknél 6,2 évvel nőtt. Az EU átlagától való elmaradásunk 2012-ben másfél-két év körüli volt – jelentette a KSH. 65 éves korban egy átlagos norvég nő 16 év egészségben eltöltött időre számíthat, egy szlovák 3,1 évre. Magyarországon ez a szám (férfiak és nők esetében egyaránt) 6,4 év – írja a Portfolio. 

A nők tovább élnek, de nem feltétlenül élnek tovább egészségesen – derül ki a KSH egy friss kiadványából. Ugyanis – bár a várható élettartam a nők esetében magasabb – az egészségesen várható élettartam nem mindig a nőknél hosszabb. Hollandiában például a férfiak 63,5 évet, várható élettartamuk 80%-át tölthetik korlátozásmentesen, és ez jelentősen (4,6 évvel) meghaladja a nők megfelelő mutatóit. Az egészségesen várható élettartam több országban is magasabb a férfiak körében, a legnagyobb különbség (1,5 évnél is több) Hollandián kívül Izlandon, Portugáliában és Norvégiában van. Noha a nők hosszabb életre számíthatnak a férfiaknál, életüknek csak 71%-a korlátozásmentes.

A legfrissebb, 2012. évi adatok szerint az európai térség államaiban a leghosszabb egészségesen eltölthető élettartamra a nők Máltán (72,2 év), a férfiak Norvégiában (71,9 év) számíthatnak, legrövidebbre a férfiak Észtországban (53,1 év) a nők Szlovákiában (53,1 év).

A teljes tartalom erre a linkre kattintva érhető el.

Forrás: portolio.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com