Hogyan védekezzünk a gyakori téli szmog ellen?

0

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet a héten kifogásoltnak minősítette Pécs levegőjét. Méréseik szerint a nitrogén-dioxid és a PM10 azaz a szálló por okozhatott tüneteket az arra érzékenyek számára – írja a Pécsi Napilap. hu. 

„A józanész diktálta megoldásokon kívül csodaszer nincs. Kerülni kell a forgalmas helyeket, amikor nyilvánvalóan nagy a szmog – ez természetesen nem állandó, és a mértéke is változó. A reggeli órákban rendszerint mindig jobb a helyzet. Ez biztosan nem a nagy esti belvárosi andalgások ideje. A makacs légúti betegségben szenvedő gyógyszerszedőknél az adagok átmeneti emelése válhat szükségessé. Ez ügyben a háziorvos, tüdőgyógyász ad útbaigazítást, illetve sok esetben a betegek tapasztalatból ezt maguk is tudják” – mondta el a lapnak Dr. Molnár F. Tamás tüdőgyógyász-mellkassebész, a PTE orvosi karán működő Műveleti Medicina Tanszék professzora.

A szellőztetésre a kora reggeli órák a legjobbak, illetve nagyobb légmozgás idején, közvetlenül utána, amikor a szél „kimossa” a levegőt. A gyors, teljes, nagyobb sebességű légcsere szerencsésebb, mint az óvatos, fontolva haladó. Kerüljük az alacsony utcafronti ablakok nyitva tartását. Használjuk ki az alkalmat környezetünk teljes füstmentesítésére: elvégre a dohányzás nem más, mint magunk keltette „háztáji szmog” – zárta gondolatait Molnár professzor.

A teljes tartalom innen érhető el.

Forrás: pecsinapilap.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com