Szívelégtelenség – Az aszpirin kis adagban segíthet

3

Egy az American Heart Journalban publikált tanulmány szerint az aszpirin kis adagban (a megelőzésre is javasolt napi 75 mg-os dózisban) történő alkalmazása keringési elégtelenségben jelentősen csökkenti a halálozást.

A jelenlegi kardiológiai terápiák alkalmazásával mind több szívbeteget sikerül megmenteni a haláltól, a betegek nagy része viszont a szív teljesítményének károsodása nyomán kialakuló keringési elégtelenség miatt folyamatos kezelést igényel. Mivel ezek az érbetegek kifejezetten hajlamosak az aterotrombotikus kórképekre (kardiovaszkuláris halál, miokardiális infarktus vagy stroke), már korábban is fölvetődött annak a lehetősége, hogy antitrombotikus készítmények adásával próbálják ezeket a szövődményeket megelőzni.

A tanulmányban Margaret Birmingham és munkacsoportja 1476, keringési elégtelenség miatt kezelt betegnek adott kis adagban, napi 75 mg aszpirint, ami a megelőzés szempontjából alkalmazott aszpirin protect dózisa. Egy másik, kisebb csoport nagyobb dózisban szedte, és mellé klopidogrelt (trombocita-aggregáció-gátlót)is kapott.  

A megfigyelés két évnél is tovább tartott, mely eredményeként a kis aszpirin adaggal kezelt csoport halálozása a nagyobb adagot szedő, vagy az aszpirinnal nem kezelt, kontroll betegekhez képest 42 %-kal kisebbnek bizonyult. A több aszpirint szedő betegek kórházi felvételének gyakorisága ugyan jobb lett, de a mortalitás nem javult. A kedvező hatás csak a kis aszpirin dózis esetén érvényesült.

Az ír kutatók hangsúlyozzák, hogy ezekből az adatokból még mindig nem kapunk végleges választ azokra a kérdésekre, hogy szívelégtelenségben szükséges-e az aszpirin terápia, és ha igen akkor milyen dózisban, de ismét felhívják a figyelmet erre a fontos egészségügyi témára.

Forrás: American Heart Joural

 

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com