Tájékozódjon és oltassa be magát mielőtt utazik!

2

A közel-keleti koronavírus fertőzésről, a Guineában és Sierra Leonéban zajló Ebola-járványról, valamint a labdarúgó világbajnokság kapcsán a Brazíliába való utazásról is többen érdeklődnek az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az oltóközpont munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy a legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb a hasmenés, a balesetek, az UVA/UVB sugárzás, a leégés és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése. Ezekben az országokban érdemes palackozott vagy forralt vizet inni és különösen figyelni a fertőtlenítésre. Emellett tanácsos olyan gyógyszereket vinni, amelyek segíthetnek a tüneti kezelésben, ha szükséges.

Kiemelik, hogy különösen fontos lehet az előzetes orvosi konzultáció az utazóknak, amennyiben egzotikus nyaralóhelyekre utaznak. Az utazók felkészítésével foglalkozó szakemberek naprakész információval rendelkeznek a világ más tájairól jelentett új és régi fertőző betegségekről, és ismerik a védőoltások alkalmazásával kapcsolatos javaslatokat, a nem fertőző betegségek megelőzési módjait.

Jelenleg a Brazíliában június 12-én kezdődő labdarúgó világbajnokság kapcsán kellett jelentős szervezési feladatot megoldania az OEK-nek, hogy folyamatosan biztosítani tudják a sárgaláz elleni védőoltást. A vakcinához ugyanis hónapok óta Európa-szerte nehéz hozzáférni, miközben a rendezvény több helyszíne is sárgalázzal érintett területeken található. A szúnyogok által terjesztett Dengue-láz, az étellel-vízzel átvihető kórokozók, a cseppfertőzéssel terjedő vírusos és bakteriális fertőzések megelőzése mellett, a hosszú repülőút kockázatára, az állatharapások elkerülésére és a személyes biztonság fontosságára is felhívják a figyelmet.

Az OEK figyelmeztet arra is, hogy tavaly óta változott a járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) helyzete a világban. Olyan országokban is előfordul a vad vírus, ahol már évek óta nem volt jelen. Tíz országban mutatható ki a vírus cirkulációja, melyek közül Izraelbe és Etiópiába rendszeresen szerveznek turista utakat, míg Afganisztánt, Irakot, Kamerunt és Nigériát általában munkavállalás vagy üzleti út kapcsán keresik fel a magyar utazók. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata alapján, aki gyermekkorában szabályosan, több alkalommal kapott gyermekbénulás elleni oltást, annak 12 hónapnál nem régebbi emlékeztető oltással kell rendelkeznie, ha az említett államokba utazik, ugyanis felnőtt is lehet a vírus hordozója. Ennek hiányában, aki 4 hétnél hosszabb ideig tartózkodik Szíriában, Pakisztánban vagy Kamerunban, az ország elhagyása előtt oltásra kötelezik – nyilatkozta Jelenik Zsuzsanna, az OEK főorvosa az MTI-nek.

A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban – amely idén ünnepli tizenötéves fennállását – több nyelven beszélő, kiemelkedő szakmai tudással rendelkező orvos-asszisztens gárda nyújt nemzetközi színvonalú szolgáltatást az utazóknak. Az oltóközpontban évente 8-10 ezer embernek adnak utazás előtt tanácsot, és 12-13 ezer oltást adnak be az utazók számára, akiknek azt javasolják, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a célország kulturális, higiénés, etikai és gazdasági és politikai helyzetéről.

Forrás: MTI

2 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com