A hang jobban vonzza az embereket, mint a megjelenés

1

A kutatók szerint a hasonló akcentussal, intonációval és hangszínnel beszélő embereket jobban kedveljük, természetes vonzódást érzünk azon barátaink és munkatársaink iránt, akiknek a sajátunkhoz hasonlít a hangja.

A korábbi kutatások arra összpontosítottak, mennyire férfiasan vagy nőiesen hangzik az emberek beszédhangja. Azt gondolták, hogy a mélyebb hangú férfiak és a magasabb hangú nők hangja vonzóbb, mert ez nagyobb, illetve kisebb méretű testre utal.

A British Columbia-i Egyetem nyelvésze, Dr. Molly Babel vezetésével végzett kutatás azonban arra enged következtetni, hogy az számít vonzónak az emberek számára, hogy mennyire hasonlóan hangzik egy hang a saját közösségére jellemző tipikus férfi, illetve női hanghoz – írja a Medipress.

A kísérletben 30 önkéntes hangját rögzítették, és arra kérték őket, hogy egy kilencpontos skálán értékeljék egymás vonzerejét. Mindegyik alany Nyugat-Amerikából származott, és hasonló akcentussal beszélt. A vizsgált emberek ugyanabba a dialektuscsoportba tartoztak, melyet eltérő mértékben jelenítettek meg. A PLOS One szaklapban közzétett tanulmány eredménye szerint azok az emberek tetszenek jobban, akiknek a hangja hasonlít a sajátunkhoz, vagyis azok tetszenek, akik beleillenek az általunk ismert közegbe.

A nyelvész szerint ez nem jelenti azt, hogy az emberek soha nem vonzódnak más akcentussal beszélő emberekhez, de amint kikerülünk az ismerős közegből, vonzóbbá válnak számunkra az újszerű, egzotikus emberi hangok. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bizonyos akcentusokat a hozzájuk társított társadalmi sztereotípiák miatt tartunk tetszetősebbnek.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com