Miért baj, ha az életkor előrehaladtával anyagcserénk lelassul?

1

Az anyagcsere igen bonyolult szabályozású biokémiai reakciók láncolata, így érthető, hogy számtalan ponton támadhatnak benne kisebb-nagyobb zavarok. Felborulása számos betegség kialakulásához vezethet.

Az anyagcserezavarok egy része általában öröklött, ami bizonyos enzimek hiányából vagy kóros működéséből adódik. Hátterében állhat hormonális probléma is, hiszen azok is felelősek az egyes folyamatok szabályozásáért.

Az anyagcsere-betegségek közül a leggyakoribbak a cukorháztartás zavarai, a magas vérzsírral járó, és a fehérje-anyagcsere zavaraiból kialakuló betegségek. Mindezen problémák gyűjtőnevét gyakran hallhatjuk manapság, amit metabolikus szindrómának hívunk.

A metabolikus szindróma jellegzetes tünetei:

  • jellegzetes hasi elhízás,
  • zsíranyagcsere-zavar,
  • cukorbetegség,
  • magas vérnyomás.

E tünetek sorába tartozik még a horkolás súlyosabb formája, az alvási apnoe is.

Ha a metabolikus szindróma egyik összetevője már kialakult, akkor nagy a valószínűsége, hogy idővel a többi összetevő is megjelenik. Minél több komponens van jelen, annál nagyobb az egészségügyi kockázata. A betegség diagnosztizálása a legtöbbször sajnos csak felnőtt vagy idősebb korban történik meg, amikor már látható és mérhető károsodások alakultak ki. Életmódbeli változtatások, és gyógyszeres kezelés szükséges a további károsodások elkerülése érdekében.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com