Megmenthető az idős, aortabillentyű meszesedésben szenvedő betegek élete!

0

A leggyakoribb szívbillentyű-betegség a meszesedés miatt kialakult aortaszűkület. A kezeletlen súlyos aortabillentyű szűkületben szenvedő betegek fele 1 éven belül meghal.

A kezelés módja eddig a szívműtét volt, melynek során műbillentyűt ültettek be. Az idős, jó néhány társbetegséggel küzdő betegek többségénél azonban ez a beavatkozás elfogadhatatlanul magas kockázattal jár. Ezen betegeknél is megoldást jelenthet a 2002 óta alkalmazott katéteres aorta billentyű beültetés, melynél nincs szükség a mellkas megnyitására, szívmotor és a szív megállítása nélkül kap a beteg új billentyűt. Az új katéteres aortabillentyű beültetésével teljes értékű életet élhetnek sebészeti beavatkozás nélkül.

Számos előnye mellett azonban ez az eljárás nehézségekkel is jár. A meszes aortabillentyű nem kerül eltávolításra, későbbiekben ez esetleg ronthatja a koszorúerek keringését. A meszes billentyűről rögök sodródhatnak el az agyba vagy egyéb szervekbe, melyek az érintett szerv egy területének elhalását eredményezhetik. Sérülhet az ingervezető rendszer, így szívritmus szabályozó beültetésére lehet szükség.

Mindezen kockázat ellenére a beavatkozás a súlyos, aortabillentyű meszesedésben szenvedő idős betegek életét meghosszabbíthatja, és életminőségüket jelentősen javíthatja.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com