A gyulladás szerepe a cukorbetegség és a szívbetegségek kapcsolatában

0

A cukorbetegség és a szívbetegségek közötti kapcsolat egyik kulcsfontosságú eleme a gyulladás. A krónikus gyulladásos állapotok, amelyeket a cukorbetegség okoz, jelentős mértékben hozzájárulnak az érelmeszesedéshez és más szív- és érrendszeri problémákhoz. A gyulladásos folyamatok megértése és kezelése elengedhetetlen a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatának csökkentése érdekében – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Gyulladás és cukorbetegség kapcsolata

A gyulladás kulcsfontosságú szerepet játszik a cukorbetegség és a szívbetegségek közötti kapcsolatban. A krónikus gyulladás jelentős hatással van az érrendszerre, és hozzájárulhat az érelmeszesedéshez, illetve más szív- és érrendszeri betegségekhez is.

Krónikus alacsony fokú gyulladás hatásai

A 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia krónikus, alacsony fokú gyulladást okoz a szervezetben. Ez a gyulladás számos sejttípusban és szövetben kimutatható, beleértve a zsírszövetet, a májat és az érrendszert is.

– A zsírszövet gyulladása: az elhízás, amely gyakran társul a 2-es típusú cukorbetegséghez, gyulladásos anyagok (például TNF-α, IL-6) fokozott termelésével jár a zsírszövetben. Ezek az anyagok hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához és fenntartásához.

– A makrofágok aktivációja: a zsírszövetben található makrofágok (immunsejtek) aktiválódnak, és gyulladásos anyagokat bocsátanak ki, amelyek tovább növelik a gyulladást és az inzulinrezisztenciát.

Magas vércukorszint és oxidatív stressz

A magas vércukorszint (hiperglikémia) oxidatív stresszt okoz, ami szintén hozzájárul a gyulladásos folyamatokhoz.

– Az oxidatív stressz hatása: A magas vércukorszint miatt fokozott mennyiségű reaktív oxigénmolekulák (ROS) termelődnek, amelyek károsítják a sejtek DNS-ét, fehérjéit és zsírokat. Ez a sejtkárosodás gyulladást vált ki.

Gyulladás és szívbetegségek kapcsolata

A gyulladás és a szívbetegségek közötti kapcsolat szintén fontos. A krónikus gyulladás hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához és előrehaladásához, ami tovább növeli a szívbetegségek kockázatát.

Az érelmeszesedés folyamata

A gyulladás kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában és előrehaladásában. Az érelmeszesedés egy krónikus gyulladásos állapot, amely az artériák belső falán (endotélium) kezdődik.

– Endotél sejtek aktivációja: a krónikus gyulladás aktiválja az endotél sejteket, amelyek károsodnak és áteresztőbbé válnak a koleszterin számára. A gyulladásos anyagok, mint például a C-reaktív protein (CRP), szintén emelkednek, ami tovább fokozza az érelmeszesedés folyamatát.

– Plakk képződés folyamata: a gyulladásos sejtek, például a makrofágok, behatolnak az artériák falába, ahol a zsírok felhalmozódása és a plakkok képződése zajlik. Ezek a plakkok instabilak lehetnek, és repedés esetén vérrögöt (trombózist) okozhatnak, ami szívinfarktushoz vagy szélütéshez vezethet.

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com