Valós időben megfestették a prosztatarákos szöveteket a műtéthez

0

Az Oxfordi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy világító festéket, amely segíti az orvosokat a prosztatarákos sejtek valós idejű felismerésében és eltávolításában.

European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging folyóiratban megjelent publikáció szerint a fluoreszkáló festék a szabad szemmel láthatatlan, mikroszkopikus rosszindulatú szövetekhez kötődik. Az új technika lehetővé teszi az orvosok számára, hogy teljes mértékben eltávolítsák ezeket a szöveteket, csökkentve a rák kiújulásának kockázatát. A festék egy specifikus marker molekulához kötődik, amely a prosztatarák sejtek felszínén található prosztata-specifikus membrán antigénhez kapcsolódik.

A vizsgálatban 23 beteget értékeltek ki a reagens dózisának, valamint az injekció beadása és a műtét közötti időintervallum optimalizálása és a fluoreszcenciás felvételek lehető legjobb specificitásának biztosítása érdekében. A reagens beadásával kapcsolatban mellékhatást nem tapasztaltak.

A sebészek a műtét előtt beinjekciózzák a festéket a betegbe, majd egy képalkotó rendszer segítségével világítják meg a prosztatát és környező szöveteket, ami a rákos sejteket világítja meg. Az első klinikai vizsgálatok ígéretesek voltak: a festék olyan rákos sejtcsoportokat is azonosított, amelyek korábban láthatatlanok voltak. Bár a módszer még fejlesztési fázisban van, ez a marker festék ígéretes a prosztatarák műtéti kezelésének javításában, és akár más daganattípusokban is alkalmazható lehet a felszíni fehérje megváltoztatásával. Jelenleg nagyobb betegcsoportokon végzett klinikai vizsgálatok zajlanak a hatékonyság meghatározására.

Forrás: MKOT

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com