SE: a dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot

0

A hagyományos cigaretta, az e-cigaretta, a vízipipa és a füstmentes dohánytermékek közül az e-cigaretta károsítja a legkisebb mértékben a beültetett fogakat körülvevő szöveteket – derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb tanulmányából. A kutatás rámutat, a nemdohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz (füstmentes dohánytermék). A köztudatban kevésbé károsnak tartott alternatív dohánytermékek fogágyra gyakorolt hatása pedig legtöbbször nem különbözik a hagyományos cigarettáétól, esetenként rosszabb annál.

A Semmelweis Egyetem kutatói 39 tanulmány összevetésével készített metaanalízisükben a dohányosok körében kedvelt termékek fogimplantátum körüli szövetekre gyakorolt hatását vetették össze a nemdohányzók fogágyával.

A dohányosoknál nagyobb az esélye az implantátum körüli betegségek és a szájüregi elváltozások kialakulásának, ezért veszélyeztetett csoportnak számítanak.

„Célunk az volt, hogy összehasonlítsuk az implantátum körüli jellemzőket az elektronikus cigarettát, a vízipipát, a hagyományos cigarettát, a füstmentes dohányterméket használók és a nemdohányzók (semmilyen nikotin- és dohányterméket nem használók) körében” – mondja dr. Vámos Orsolya PhD-hallgató, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának munkatársa, a tanulmány első szerzője.

A kutatók különös figyelmet fordítottak az alternatív dohánytermékekre, melyek népszerűsége folyamatosan nő, részben azért, mert a hagyományos cigarettánál kevésbé tartják károsnak ezeket.

A sorrendet különböző gyulladást jelző klinikai tényező alapján – például vizsgálatkor fellépő vérzés az íny és az implantátum közötti tasakban, e tasak mélysége, lepedék-lerakódás az implantátumon, megnövekedett folyadékképződés a tasakban, csontveszteség mértéke, stb. – állították fel.

A nemdohányzókkal összevetve minden dohánytermék károsította az implantátum körüli szövetet, legnagyobb mértékben a vízipipa és a snüssz.

Az elektromos cigaretta esetében tapasztalták a legkisebb eltérést a nemdohányzókhoz és a többi dohánytermék hatásához képest.

Tévhit, hogy a füstmentes termékek vagy a vízipipa kevésbé ártanak, ugyanis komolyan károsítják az implantátum körülötti szöveteket

– mondja dr. Kispélyi Barbara, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának docense, a tanulmány utolsó szerzője.

A dohányzás akár kizáró ok is lehet, ha valaki implantátumra szorul, a füstben található vegyi anyagok ugyanis károsítják a beültetett fog körüli szövetet, illetve lassítják annak gyógyulását.

„A dohánytermékek füstjében található komponensek hatására megnövekedik a gyulladást előidéző és fenntartó anyagok szintje az ínyben. A nikotin emellett érösszehúzó hatással bír, amely csökkenti a szövetek vérellátását, így a seb gyógyulását is nehezíti” – mondja dr. Vámos Orsolya. Az implantátum behelyezése után  a gyógyulási folyamattal is számolni kell, ahol az azt körülvevő lágyrész sérülékenyebb, mint a természetes fogat övező szövet – teszi hozzá.

Hogy beültethetnek-e implantátumot dohányosoknak vagy sem, a dohányzás mértéktől, valamint további, általános egészséget befolyásoló tényezőktől függ. Fontos még a szájhigiénia, mely dohányzóknál rendszerint rosszabb.

Az egészségügyi szempontok mellett számolni kell a beavatkozással járó enyhe traumával amelynek a beteget kitesszük, a beavatkozás költségeivel, ezért az orvos felelőssége, hogy javasolja-e a beültetést az alapos tervezést és felvilágosítást követően vagy az esetleges kockázatok, szövődmények miatt inkább nem”

– magyarázza dr. Kispélyi Barbara.

Ha elhagyása nem is opció, a dohányzást az implantátum-beültetést követő néhány napban mindenképpen kerülni kell. A továbbiakban pedig azért érdemes, mert az implantátum körüli gyulladás fő okozójaként annak elvesztéséhez is vezethet. Egészséges, nem dohányzó betegeknél a beültetett implantátum ötéves túlélési aránya átlagosan 96,9 százalék felett van, dohányzóknál ez az érték csak 89,6 százalék. 

Az implantátumok globális piaca évente közel 4 milliárd dollárt tesz ki, és közel évi 8 százalékos növekedésre számíthatunk. Csak az Amerikai Egyesült Államokban évente 5 millió implantátumot helyeznek be. A növekedést az átlagéletkor emelkedése, az öregedő lakosság, a javuló szájhigiénia és esztétikai szempontok magyarázzák. 

Forrás: Semmelweis Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com