Már embereken tesztelik a Lyme-kór elleni vakcinát

0

Az egyik leggyakoribb, kullancsok által terjesztett betegség az a Lyme-kór, melyet a Borrelia burgdorferi baktérium okoz. Idejében felismerve erős antibiotikumokkal kezelhető, ám ha erre nem kerül sor, úgy a későbbiekben ideggyulladásokat, izomfájdalmakat, szívizomgyulladást, szívritmuszavarokat, arcidegbénulást eredményezhet – írja az EgészségKalauz.

Bár jelenleg nincs ellene védőoltás (volt, ám egy amerikai vakcina, de a gyártók 2002-ben kivonták a forgalomból) ám jó hír, hogy a tudósok már dolgoznak ennek kidolgozásán és most úgy tűnik, sikerült is kifejleszteniük a vakcinát.

Az új oltás -amelyet a Pfizer és a Valneva gyógyszergyárak alkották meg – a VLA15 a fejlesztés 2. fázisában tart, ahol már gyermekeken és felnőtteken tesztelik. Ezzel pedig a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszába lépett. A szer egy olyan többértékű vakcina, amely a Borrelia külső felszíni protein A-ját (OspA) célozza meg. Ha a szervezet már ki volt téve az OspA-nak a vakcinán keresztül, és valóban erős immunválaszt váltott ki, akkor a szervezet képes lesz leküzdeni a baktériumot, amint az behatol a szervezetbe.

A VLA15 nevű vakcinát négy adagban (három alapdózis plusz egy emlékeztető oltás) tesztelik embereken, és eddig igen biztatóak az eredmények. A közelgő 3. fázisú klinikai vizsgálat során a kutatók tovább vizsgálják a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát.

Bár igen jó eredményeket érnek el a vakcinával, ám pár évet még biztosan kell várni arra, hogy elérhető legyen – írja a lap.

Forrás: EgészségKalauz

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com