Egészségügyet is érintő új rendelkezéseket fogadtak el

0

Változnak az állam működését érintő egyes törvények. Kiterjesztik a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat, létrejön a Batthyány-Strattmann László Alapítvány, a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet pedig az Országos Mentőszolgálat fogja működtetni. 

Október 1-től Budapesten is az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet – az erről szóló törvénymódosítást 135 igen, 28 nem szavazattal és 16 tartózkodással hagyták jóvá.

Kiterjesztik a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat. Eddig csak 18 éves korig voltak kötelezőek az egészségügyért felelős miniszter rendeletében előírt szűrővizsgálatok, mostantól a miniszter korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat. Lehetővé válik továbbá az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentése, ha az ellátási érdekből történik.

A létrejövő Batthyány-Strattmann László Alapítvány támogatást nyújthat a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére. Az alapítványi formából következően megnyílik a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlásának, a befizetések utáni adókedvezmény, valamint gazdálkodó szervezetek befizetésének lehetősége is, a módosítás pedig biztosítja, hogy már 2025-ben kedvezményezettje lehessen az 1 százalékos felajánlásnak.

A módosítás tartalmazza azt is, hogy ha valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbefogadható.

A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közigazgatási hatósági jogköreit a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok vegyék át októbertől.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com