Áfonya-kiegészítés középkorúaknál a demencia kockázatának csökkentése érdekében

0

Az időskori demencia jellemzően hosszú évek alatt alakul ki, mely folyamat már az életünk középső szakaszában megkezdődhet. Az anyagcserezavarok megjelenése szintén felgyorsul ebben az életfázisban, amely további kockázatnövekedést eredményez a demencia esetleges kialakulásának szempontjából. A bogyós gyümölcsök, amely csoportnak egyik fontos tagja az áfonya is, fogyasztásával kapcsolatban mindeddig bizakodó megállapítások születtek a neurokognitív zavarok kockázatának csökkentésében.

További vizsgálati eredmények azt jelezték, hogy az áfonya-kiegészítés javíthatja mind a kognitív teljesítményt, mind pozitív hatással lehet az anyagcserére és az agyműködésre is. Mindezek tekintetében már korai intervenciós lehetőségként segítséget nyújthat a neurodegeneráció kialakulásának megelőzésében.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat során olyan középkorú inzulinrezisztens (de nem diabéteszes) résztvevőket vizsgáltak, akiknél a későbbi demencia kialakulásának kockázata fokozottan fennállt. A kutatás az Amerikai Egyesült Államok Ohio államában született, ahol szóróanyagok, e-mailek és egészségügyi központok útján történt a résztvevők toborzása. A mintára vonatkozó további beválasztási kritériumok:_túlsúlyos, 50-65 év közötti személy, férfiak és nők egyaránt és esetükben szubjektív kognitív hanyatlás állapota (subjective cognitive decline – SCD) volt megállapítható.

A kísérlet résztvevőit arra kérték, hogy a vizsgálat megkezdése előtti 14 napban és a teljes felmérés ideje alatt ne fogyasszanak bogyós gyümölcsöket, vagy ilyen gyümölcslevet. A csoportok por formájában kaptak áfonyát, illetve placebot . A kutatás legfontosabb eleme, az ismertetett minta vonatkozásában, az áfonyakiegészítés hatásának felmérése volt. A beavatkozás előtti és utáni mérések történtek a kognitív funkciók, az anyagcsere és a perifériás mitokondriális funkciók változásának feltárása érdekében. A vizsgálat során két csoportot alakítottak ki, az áfonya-kiegészítésben részesülők és nem részesülők csoportja.

A lexikális tudással kapcsolatos mérések esetében az áfonya-kiegészítésben részesülő csoport teljesítményének javulását figyelték meg, p=0,003. A memória interferencia tekintetében szintén fejlődést tapasztaltak, p=0,04. Azonban, az „áfonyával-kezelt” résztvevők csökkent memóriáról számoltak be a mindennapi élethez tartozó kódolási feladatok vonatkozásában, p=0,03. Ugyanezen csoportnál megfigyelték a perifériás hyperinsulinaemia korrekcióját p=0,04, illetve mérsékelt tendencia mutatkozott a mitokondriális szétkapcsolás növekedési trendjében, p=0,11.

A kognitív eredmények javulást mutattak a végrehajtó képességben az áfonya-kiegészítésben részesülő középkorú csoportban.

Továbbá a metabolikus és bioenergetikus mérésekben bekövetkezett változások a potenciális mechanisztikus faktorok, antocianinok és proantocianidinek aktivitásával mutattak összefüggést. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az inzulinrezisztenciával és SCD-vel rendelkező középkorú egyének esetében az áfonya-kiegészítés előnyösen befolyásolhatja a páciensek állapotát. Hozzájárulhat a kognitív funkciók hanyatlásának megelőzéséhez, amennyiben már a betegség korai szakaszában alkalmazzuk ezt az intervenciós eljárást a veszélyeztetett egyéneknél.

Krikorian R, Skelton MR, Summer SS et al. Blueberry Supplementation in Midlife for Dementia Risk Reduction. Nutrients 2022, 14, 1619. DOI:10.3390/nu14081619

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi TársaságTáplálkozástudományi Morzsák 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com