A cukorbetegség és a szívproblémák kapcsolata

0

A cukorbetegség (diabétesz) komoly kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A két állapot egymást erősíti, így cukorbetegeknél a kardiológiai vizsgálat fontos, szívbetegeknél pedig a vércukorszint ellenőrzése.

Magas vércukorszint

A cukorbetegség, különösen a rosszul kezelt vagy kezeletlen magas vércukorszint, károsíthatja az erek belső falát. Ez elősegíti az érelmeszesedés (atherosclerosis) kialakulását, amikor zsíros lerakódások (plakkok) gyűlnek fel az erek falán, szűkítve azokat és csökkentve a véráramlást.

Magas vérnyomás

A cukorbetegek gyakran szenvednek magas vérnyomástól, ami további terhet jelent a szívre és az érrendszerre. A magas vérnyomás növeli a szívroham és a szélütés (stroke) kockázatát.

Káros zsírszint a vérben (dyslipidemia)

A cukorbetegek hajlamosak arra, hogy a vérükben magas legyen az LDL („rossz” koleszterin) szint, alacsony a HDL („jó” koleszterin) szint és magas a triglicerid szint. Ezek a tényezők mind hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához.

Gyulladás

A cukorbetegség krónikus gyulladást idézhet elő a szervezetben, ami szintén hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A gyulladás elősegíti az érelmeszesedést és a plakkok instabilitását, ami növeli a szívroham kockázatát.

Inzulinrezisztencia (amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra)

Az inzulinrezisztencia, amely a 2-es típusú cukorbetegség jellemzője, szintén összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségekkel. Az inzulinrezisztencia elősegíti a magas vérnyomás, a káros zsírszint és az érelmeszesedés kialakulását.

Epidemiológiai adatok 

Az epidemiológia a betegségek előfordulását és terjedését vizsgáló tudomány. A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálokok a cukorbetegek között. A cukorbeteg nőknél 2-4-szer nagyobb a szívbetegség kockázata, mint a nem cukorbetegeknél, míg a cukorbeteg férfiaknál ez a kockázat 2-3-szor nagyobb. A cukorbetegek 68%-a 65 éves kor felett szívbetegségben hal meg, és 16%-a szélütés (stroke) miatt.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com