8000 kilométerről műtötte meg a betegét egy kínai orvos

0

Csang Hszü Rómában ült a Da Vinci sebészrobot irányítópultjához, hogy onnan vezérelje le egy daganatos beteg prosztataműtétjét. A páciens eközben egy pekingi kórház műtőjében feküdt – írja a HVG. 

A South China Morning Post beszámolója szerint Csang Hszü Rómában tartózkodott, és onnan irányította a robotot, amivel a Pekingben lévő beteget megműtötte. A bravúrt az 5G-s kapcsolat segítségével sikerült végrehajtani, ami minimalizálta a késleltetést. Ez a három másodpercet sem érte el. Csang szerint a műtét nemcsak zökkenőmentes volt, de az 5G-s hálózatnak köszönhetően olyan érzéssel hajtotta végre a beavatkozást, mintha a helyszínen végezte volna el azt.

A Kínai Tudományos Akadémia vezetésével végrehajtott műtét során egy rákos beteg prosztatáját távolították el. A műtétet két lépcsőben, június 5-e és 7-e között hajtották végre. A beavatkozáshoz a Da Vinci továbbfejlesztett rendszerét használta a Rómában tartózkodó orvos, ami lehetővé teszi, hogy 3D-ben lássa az orvos a műtendő területet, illetve több kar is a rendelkezésére áll, amelyek kiküszöbölik az emberi kéz remegését is. Ezekbe olyan szenzorokat építettek be a mérnökök, amelyek fizikai visszajelzést ad a különböző műveletekről – pont úgy, mint ahogyan a játékkonzol kontrollere rezeg játék közben.

A szakember szerint a technológia segítségével a jövőben olyan területeken is végre lehet majd hajtani a műtéteket, ahol arra nagyon gyorsan szükség van – például egy katasztrófa sújtotta térségben, írja a lap.

Forrás: HVG

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com