Világszínvonalú szaruhártya ambulancia Debrecenben

0
A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló egység eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő Cornea Bank is hozzájárul a Szemklinika világszínvonalú működéséhez – írja az egyetem. 

A szaruhártya-átültetés a cornea (szaruhártya) eredetű vakság gyógyítására szolgáló műtéti eljárás. Alberth Béla professzor – aki a debreceni Szemklinikát 25 éven át vezette – csaknem 4000 transzplantációt végzett és a szaruhártya-átültetést rutin beavatkozássá tette az egész országban. A beültetendő szaruhártyák speciális vizsgálata, ellenőrzése és tárolása a Cornea Bankban történik, amelyet a debreceni Szemklinikán 1994-ben Módis László professzor vezetésével hoztak létre.

Úgy vélem, hogy a most átadott ambulancia az egyetem és a Klinikai Központ elmúlt években lezajlott jelentős fejlesztési folyamatának egyik meghatározó eredménye. Hiszünk abban, hogy intézményünkben a szaruhártya betegségeivel küzdő betegeink számára valós, a diagnosztikai és gyógyító munka érdekét nagyban kiszolgáló korszerűsítés valósult meg. Reménykeltő, hogy a stabil alapokon nyugvó Cornea Ambulancia modern működési feltételei révén nem csupán hazai, de határokon átívelő betegellátási érdekek szolgálatába is áll, megszilárdítva ezáltal a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ helyét Európa és a világ térképén – hangsúlyozta a Cornea Ambulancia átadóünnepségén Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Fotó: Debreceni Egyetem

A most kialakított, két rendelőből és kezelőből álló Cornea Ambulancia komplexitásának köszönhetően a betegségek korai stádiumban való felismerését, a progresszió megítélését és a műtétek precíz kivitelezését segíti.

A Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma fontosnak tartja, hogy az intézményben olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához, emellett pedig az oktatást és a kutatást is támogatják. Szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy a jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar egészségügy fejlődni tudjon – szögezte le Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az utóbbi években beszerzett műszerek elsősorban szemfelszíni problémákkal, szaruhártya-eltéréssel és szürkehályog-betegséggel küzdők vizsgálatát biztosítják.

Ahhoz, hogy Debrecen méltó központjává váljon a mintegy hárommilliós régiónak, amely körülvesz bennünket, felkészült szakemberekre és a kor elvárásainak megfelelő, kellő kapacitással bíró infrastruktúrára van szüksége a helyi egészségügynek. Ebben a munkában pedig történelmi szövetséget kötöttünk a Debreceni Egyetemmel, a város gondoskodáspolitikájának az egyik legfőbb pillére a Debreceni Egyetem. A szövetségnek köszönhetően ma a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik, és kellő mozgásterünk van a további fejlesztések végrehajtására – mondta Papp László, Debrecen polgármestere. A Cornea Ambulancia eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló.

A Debreceni Egyetem elkötelezett abban, hogy a régióban, a városban olyan ellátást nyújtson a szakemberek munkájára támaszkodva és a legmodernebb technikai eszközök biztosításával, ami a debreceni, a megyei és a környékbeli lakosságot kiemelten jó helyzetbe hozza. A Debreceni Egyetemen olyan mértékű a fejlődés, amely nagyon sok szakmában a világszínvonalat jelenti, a világ élvonalába tartozó ellátásokat teszi lehetővé. A fejlődéshez a Debreceni Egyetem nagyon sokat tesz hozzá. Az intézmény a nem egészségügyből származó forrásaiból milliárdokat költ évente a Klinikai Központ fejlesztésére, az eszközök beszerzésére, pályázati források kiegészítésére azért, hogy a betegellátás és az oktatás is világszínvonalú legyen – tette hozzá Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Az ambulancia a szaruhártya betegségeinek kutatását is támogatja. A Szemklinikán egyértelmű a betegellátás, az oktatás és a kutatás egysége. A klinika, illetve a Szemészeti Tanszék munkatársai szakmájukat tudományos igényességgel, a tudomány iránti elkötelezettséggel végzik. Nagyszerű dolog az, hogy színvonalas gyógyító és tudományos munkájukhoz a legmodernebb feltételek is adottak a Debreceni Egyetemen – jelentette ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja. Az ambulancia két rendelőjében havonta csaknem ezer beteg vizsgálata történik.

Fotó: Debreceni Egyetem

A tapasztalt klinikusok és a motivált szemész rezidensek biztosítják a magas szintű betegellátást. A klinikusi szemlélet és a legmodernebb eszközpark a garancia a Szemklinika világszínvonalú működéséhez. Úgy gondolom, hogy ilyen egyetemi támogatással, ezzel a dolgozói csapattal és a betegek szeretetével, képesek vagyunk a folyamatos megújulásra – foglalta össze Fodor Mariann egyetemi docens, a DE Klinika Központ Szemklinika igazgatója.

A Szemklinika az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió hat vármegyéjének több mint kétmillió lakosa számára nyújt szemészeti járó- és fekvőbeteg-ellátást a progresszivitás legmagasabb szintjén, a szaruhártya-átültetés egyik hazai központjaként.

Forrás: Debreceni Egyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com