Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

0

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek.

Becslések szerint a világ lakosságának 10-17%-át érinti az internet problémás használata. Számos online tevékenység – mint például a videójátékozás, az online szerencsejátékozás, a pornográf tartalmak nézése vagy a közösségi hálózatok használata –, illetve a felettük való kontroll elvesztése problémákat okoz az egyéneknek és családjaiknak. Ezek közül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szerencsejáték-használati zavart, a videójáték-használati zavart és a kényszeres szexuális viselkedészavart hivatalosan is mentális zavarnak tekinti.

A most induló nemzetközi program a szülőket, gondviselőket, tanárokat és egészségügyi szakembereket támogatja majd a problémás internethasználat kockázatainak azonosításában, és annak megértésében, hogy ezek milyen veszélyekkel járnak. „A fiatalok napi online tevékenységét, szokásait egy mobilalkalmazás segítségével vizsgáljuk majd”- mondja a projekt vezetője, Naomi A. Fineberg, a University of Hertfordshire professzora.

Az érintett korosztály tagjait közvetlenül is bevonják a mobilalkalmazás fejlesztésébe és a kutatási folyamatba is.

Európa-szerte összesen több ezer tinédzsert toboroznak iskolákon keresztül, hogy megtudják, hogyan használják a fiatalok az internetet, és ez hogyan függ össze a jóllétükkel. Magyarországon három iskola – az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium és a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – tanárai és diákjai működnek közre a projekt megvalósításában.

A felmérést követően a szakértők megfogalmazzák az egészségesebb internethasználat irányelveit és meghatározzák, hogy a viselkedésbeli változások hogyan csökkenthetik a kockázatokat, és hogyan akadályozhatják meg a problémás internethasználat kialakulását. „Célunk, hogy szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló globális politikai ajánlásokat fogalmazzunk meg az problémás internethasználat kezelésére” – hangsúlyozza Jose M. Menchon professzor, a projekt Társadalmi és Politikai Változások munkacsoportját vezető kutató.

A projekt hazánkban az ELTE PPK Pszichológiai Intézet kutatói, köztük Demetrovics ZsoltFelvinczi Katalin és Czakó Andrea közreműködésével valósul meg. „Ez a nagy volumenű európai együttműködés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljunk a fiatalok egészséges internethasználatát támogató módszerek kidolgozásához” – mutat rá Demetrovics Zsolt – „Az eredmények közvetlenül is alkalmazhatók lesznek minden résztvevő országban.”

A BootStRaP projektet a Horizon Europe program, az Egyesült Királyság kutatási és innovációs programja és a svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság támogatja.

Forrás: ELTE

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com