Röviden a szívinfarktusról és a teendőkről

0

Mivel az infarktus azonnali beavatkozást igényel, azért fontos ismernünk a tüneteket és az azonnali teendőket. A Magyar Kardiológusok Társasága összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat. 

Tünetek

  1. Mellkasi fájdalom: A szívinfarktus leggyakoribb tünete a hirtelen kezdődő, intenzív mellkasi fájdalom. Ez lehet nyomásérzet, szorító vagy markoló fájdalom. Egyesek úgy írják le, mintha egy hatalmas súly rakódott volna a mellkasukra, vagy mintha elefánt ülne rájuk. Fontos megjegyezni, hogy az angina pectoris (szívizomgörcs) tünetei hasonlóak lehetnek, de az angina pectoris általában pár perc alatt elmúlik vagy gyógyszer hatására megszűnik.
  2. Felsőtesti panaszok: A fájdalom és zsibbadás a bal karban vagy mindkét karban, a hátban is jelentkezhet. A fájdalom kisugározhat a gyomorszájhoz, a nyakhoz, az állkapocsba vagy a hasba.
  3. Légszomj: A fájdalommal vagy anélkül is jelentkezhet levegőhiány vagy fulladásérzet. Ez kifejezetten ijesztő lehet.
  4. Egyéb jelek: Hideg verítékezés, hányinger vagy szédülés is felléphet. Nőknél gyakran előfordul, hogy csupán hirtelen kezdődő erős fáradtság vagy gyengeség jelzi a szívrohamot, a klasszikus tünetek nem jelentkeznek!

Teendők:

  • Hívj segítséget: Azonnal hívd a mentőket. Minél hamarabb érkezik a segítség, annál jobb a túlélési esély.
  • Nyugtasd meg a beteget: Beszélj hozzá, tájékoztasd a segítség megérkezéséről.
  • Ne hagyd egyedül: Maradj a beteg mellett, és figyeld a tüneteket.
  • Ne adj gyógyszert: Ne adj semmilyen gyógyszert a betegnek, hacsak nem rendelkezel orvosi képesítéssel!

Forrás: MKT 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com