Mikor forduljak magas vérnyomással orvoshoz?

0

A vérnyomás a szív munkája által létrehozott, az erek falát belülről feszítő nyomás, amely a keringés fennmaradásának elengedhetetlen feltétele. A vérnyomás nagyon változékony, értékét számos tényező befolyásolja, pl. éjszaka alacsonyabb, lelki vagy fizikai terhelés, hideg, fájdalom emeli.

Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha rendelői körülmények között három különböző alkalommal a szisztolés vérnyomás 140 Hgmm és/vagy a diasztolés érték 90 Hgmm feletti. Akkor is magasvérnyomás-betegségről beszélünk, ha az otthoni mérések során a szisztolés vérnyomás 135 Hgmm és/vagy a diasztolés 85 Hgmm feletti. Figyelembe véve, hogy a vérnyomás nagyon változékony, ezért egy mérés nem elégséges a diagnózis felállításához, hanem egy alkalommal 1 perces időközzel legalább 2 de ideális esetben 3 három mérés átlagát kell venni, három különböző alkalommal, legalább egy hetes időközökkel. A vérnyomásmérést annak szabályait betartva végezzük.

Mikor szükséges felkeresni a kardiológus szakorvost?

  • Hirtelen kialakult tünetek (pl.: tarkótáji fejfájás, szédülés, fülzúgás, légszomj, mellkasi fájdalom, orrvérzés stb.) mellett emelkedett vérnyomás (pl. nagyobb, mint 160/100 Hgmm) esetén, sürgős orvosi konzultáció, orvosi ellátás szükséges (háziorvos, ügyelet, mentő)!
  • Amennyiben panaszmentesen észlel otthonában, nyugalomban, különböző napokon 135/85 Hgmm feletti vérnyomást, további kivizsgálás szükséges háziorvosa, kezelőorvosa által.
  • Az időszakos vérnyomásellenőrzés nem csak hipertóniásoknak, hanem mindenkinek ajánlott, különösen azoknak, akik családjában magasvérnyomás-betegség előfordul. Optimális, normális és emelkedett normális vérnyomású embereknél is javasolt a vérnyomást ellenőrizni, alapbetegségtől és társuló rizikófaktoroktól függően fél/egy / kétévente, melyről kezelőorvosa dönt.
  • Ismert és gondozott magasvérnyomás-betegség esetén is előfordul, hogy a korábbi célértékek helyett magasabb vérnyomásértékeket észlel, melynek további kivizsgálása szükséges, hátterében számos kórok, betegség, célszervkárosodás állhat, gyógyszermódosítás válhat szükségessé.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com