Magyarországon évente 8-9 ezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal

0

Nemzeti Rákellenes Nap – Április 10. Hazánkban 1993 óta, ezen a napon az egészségügyi szervezetek a daganatos betegségekre, a kockázatcsökkentésre, a korai felismerésre, valamint a betegúton felmerülő döntéseknél az aktív betegrészvétel fontosságára hívják fel a figyelmet. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen azon dolgozik, hogy a társadalom minél többet tudjon a betegség kockázatairól, a szűrések és a diagnosztikai vizsgálatok fontosságáról.

Magyarországon évente 8-9 ezer új beteget diagnosztizálnak emlőrákkal. A korai felismerésnek óriási előnye van a betegség optimális kezelésében. Mindennél fontosabb, hogy a lehető legjobb lehetőségek álljanak rendelkezésre országos szinten. Az egyesület aktuális projektje, a mellrák betegutat felmérő kérdőív is egy fontos lépés ehhez.

Közel 1000 érintett és tünetmentes páciens vett rész idáig a kérdőíves felmérésben, ezzel segítve azt hogy megértsük, mik azok a pontok a felismerés, diagnosztizálás és a kezelés során, amiken javítani lehetne. Néhány gyors eredmény a felmérésből: Örömmel láttuk például, hogy a biopsziás mintavételt követően 2 héten belül megkapta a leletet a válaszadók közel 60%-a. A betegséggel kapcsolatos tájékoztatást és a kezelési tervet az érintettek jelentős része (80%) onkoteamen vagy onkológiai központban kapta meg.

A kérdőív elérhető az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen weboldalán.

Forrás: Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület / OS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com