Háziorvosok ellen indítanak pereket tömegesen az oltásellenes szülők

0

Újra felélénkültek az utóbbi időben az oltásellenes mozgalmak, a koronavírus-vakcinákon túllépve most már a gyerekkori kötelező oltásokat is megpróbálják megtorpedózni. Az oltásellenesek háziorvosok ellen indítanak pereket tömegesen, mert azok nem hajlandók gyerekeik számára olyan egészségügyi igazolást kiállítani, amivel megtagadhatnák a gyerekkorban kötelezően beadandó vakcinákat. A sok per, és az azzal járó adminisztráció lassítja egészségügyi hivatalok munkáját, de nem is ez a legnagyobb baj – írja a Telex.

„A védőoltásokat, amelyeket évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé sorolnak, nem szabad elbagatellizálni. Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. Ennek ellenére az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek érzelmekre hatva, a pánikkeltés és bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Honlapjaikon az oltóanyagokkal kapcsolatban hamis információkat terjesztenek, valamint bíróság, illetve Alkotmánybíróság előtt támadták és próbálják támadni a védőoltási rendszert” – írta a helyzetről Telexnek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az oltásellenes csoportok ezzel büszkélkednek is, Facebookon gyűjtik, hány ilyen pert indítottak.

Az egészségügyről szóló törvény lehetőséget ad a védőoltás alóli mentesítésre, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja. A kezelőorvos, a beteg vagy a beteg törvényes képviselője kérelmezheti a védőoltás alóli mentesítést, ha az a beteg állapota miatt nem lehetséges, illetve ha az egészségét vagy meglévő betegségét várhatóan károsan befolyásolná. A kérelemhez minden esetben csatolni kell a mentesítés indokoltságát alátámasztó, a kezelőorvos által adott szakvéleményt

„Az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is értesült arról, hogy a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások, amelyek esetében a kezelőorvos nem adott szakvéleményt a felmentésre vonatkozóan, mivel nincs egészségi akadálya a védőoltás beadásának. Ezért a törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve, sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen. Tudomásunkra jutott az is, hogy egyes esetekben háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. Az ilyen jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti” – írta a szervezet.

Teljes tartalom

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com