Hazai kutatás bizonyítja, hogy a favipiravirnak nem volt jótékony hatása az enyhe Covidra

0

Szegedi kutatók egy friss tanulmánya bizonyítja, hogy gyakorlatilag semmi haszna nem volt annak, ahogyan Magyarországon a favipiravirt használták a koronavírus-járvány alatt: az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében ugyanis nem hatásos, a vírus nem ürül ki gyorsabban tőle a szervezetből – számol be a Telex. 

A magyar Covid-terápiás ajánlás szerint ugyanis itthon enyhe és középsúlyos betegeknek volt javasolt a szedése, a betegség korai fázisában, a tünetek kezdetét követő 3-5 napon belül (enyhe betegeknek az alapellátásban, azaz háziorvos által felírva is mérlegelhető, középsúlyos betegeknek ambulánsan, azaz járóbeteg-ellátásban volt javasolt). Gyógyszertárakban receptre ingyenesen kiváltható volt.

A friss metaanalízis azonban most azt mutatja, hogy az enyhe tüneteknél egyáltalán nincs szignifikánsan gyorsabb víruskiürülés. Az alcsoport-elemzésekből az derült ki, hogy a favipiravir-kezelés 59 és 42 százalékkal növelte a vírusürülést közepes súlyosságú COVID-19 esetén, illetve fekvőbeteg-ellátásban. A favipiravirnak nem volt jótékony hatása az enyhe tünetekkel járó, ambuláns ellátásban részesült betegek esetében sem.

Ez azt jelenti, hogy a gyógyszertárban kapott, enyhe tünetekre szedett favipiravir hatástalan a koronavírusra, a súlyosabb és közepesen súlyos eseteknél, kórházban lett volna értelme használni. A legújabb Covid-irányelvben egyébként már nem szerepel enyhe fertőzésre a favipiravir-kezelés – írja a lap.

Forrás: Telex 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com