Hasi zsír és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata

0

A nőkhöz képest a férfiaknál szorosabb összefüggés mutatható ki a demencia kockázata és a hasi zsír térfogata között – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Az Obesity folyóiratban február 27-én jelent meg a Rutgers University (New Brunswick, New Jersey, USA) kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy középkorú férfiaknál asszociáció mutatható ki a hasi zsírpárnák térfogata és a demencia kialakulásának fokozott kockázata között – ugyanez a kapcsolat viszont nők esetében nem áll fenn.

A cikkben közölt vizsgálat során a Rutgers kutatói 204 olyan egészséges személyről készítettek hasi MRI felvételeket, akikről ismert volt, hogy szüleik Alzheimer-kórban szenvedtek. A mágnesrezonanciás vizsgálatok célja az volt, hogy meghatározzák a hasnyálmirigy, a máj és a has zsírlerakódásainak térfogatát.

A vizsgálat vezetője, Shapir Golan Shekhtman szerint “a középkorú, magas Alzheimer-kockázattal rendelkező férfiaknál – de a nőknél nem – a magasabb hasnyálmirigy-zsírszint alacsonyabb kognitív funkciókkal és agytérfogattal járt együtt, ami a hasi zsírlerakódások és az agy egészsége közötti potenciális, nemspecifikus kapcsolatra utal. Ez azt jelenti, hogy az elhízás (obezitás) az alacsonyabb kognitív funkciók és a demencia kialakulásának jól kimutatható kockázati tényezője, viszont a rizikó mértéke és a feltérképezett összefüggés férfiaknál és nőknél teljesen eltérő.”

A tanulmány szerzői a fenti eredmények tükrében megkérdőjelezik a testtömegindexnek (BMI) az elhízással kapcsolatos elsődleges mérőszámnak a kognitív kockázatok felmérésében mutatott használhatóságát. Ennek oka, hogy a kutatók szerint a BMI nem reprezentálja a testzsír eloszlását, és nem feltétlenül veszi figyelembe a nemi különbségeket sem – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com