Gyakori hiedelmek a magas vérnyomással kapcsolatban

0
Az az egyik legjobb módja a magas vérnyomással kapcsolatos önképzésnek, ha leromboljuk a hiedelmeket. A tények ismerete segít jó döntéseket hozni – hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság. 

1. hiedelem

A magas vérnyomás örökletes, semmit sem tehetünk ellene.

A magas vérnyomás valóban lehet örökletes. Ha szüleinek vagy közeli vér szerinti rokonainak magas a vérnyomása, akkor Önnek is nagyobb esélye van rá. Azonban az életmódot befolyásoló helyes döntésekkel sok olyan ember képes elkerülni a magas vérnyomás kifejlődését, akinek a családjában örökletes ez az állapot.

2. hiedelem

Ha nem használunk konyhasót, azzal teljesen megakadályozzuk a nátriumbevitelt, és kézben tartjuk a vérnyomásunkat.

A nátrium növelheti a vérnyomást. Ám a nátriumbevitel csökkentése nem csak abból áll, hogy félreteszi a sótartót. Arra is figyelnie kell, hogy mi van az élelmiszerek címkéjére írva, mert a nátrium nagyobb részét a feldolgozott élelmiszerekben található rejtett nátrium elfogyasztásával viszi be a szervezetébe. Ilyenek például a paradicsomszószok, a levesek, a fűszerkeverékek, a konzervek. Ha konyhakész, félkész ételeket vásárol, mindig ellenőrizze a címkét! A következő kulcsszavakat keresse: nátrium, só vagy a Na vegyjelet. Ezek a szimbólumok azt jelentik, hogy az élelmiszerben van nátrium.

3. hiedelem

Közönséges asztali só helyett kóser vagy tengeri sót használjunk főzéshez! Ezeknek alacsony a nátriumtartalmuk.

A kóser vagy a tengeri só kémiailag megegyezik a közönséges asztali sóval – 40 százalék a nátriumtartalma –, és ugyanolyan mértékben járulnak hozzá a teljes nátriumfogyasztáshoz. A konyhasó nátriumkloridból áll. A kóser vagy tengeri só semennyivel sem egészségesebb a közönséges konyhasónál – hívja fel a figyelmet a Amerikai Szív Társaság (American Heart Association).

4. hiedelem

Jól érzem magam. Nem kell aggódnom a magas vérnyomás miatt.

Sok embernek úgy van éveken keresztül magas vérnyomása, hogy nem is tud róla. Gyakran hívják ezt az állapotot „néma gyilkosnak”, mert jellemzően nincsenek tünetei.

Nem biztos, hogy felismeri, hogy roncsolódnak az artériái és a szervei. Ismerje meg a vérnyomásértékeit, és ne kövesse el azt a hibát, hogy a probléma létét speciális tünetek jelentkezéséhez köti!

5. hiedelem

Azt olvastam, hogy a bor jót tesz a vérnyomásnak, tehát ez azt jelenti, hogy annyit ihatok, amennyi jólesik.

Ha rendszeresen sok alkoholt fogyaszt, akkor jelentősen megemelkedhet a vérnyomása. Ráadásul ez is okozhat szívelégtelenséget, stroke-ot, valamint szívritmuszavar is kialakulhat miatta. A túl sok alkohol hozzájárulhat a túl magas trigliceridszinthez, rákot, elhízást okozhat, alkoholizmushoz, öngyilkossághoz és balesetekhez vezethet. Ha alkoholt, például vörösbort iszik, akkor mértékkel tegye! Ha férfi, akkor naponta két pohárnál, ha nő, akkor napi egy pohárnál több alkoholt ne igyon! Egy pohárnyi ital kb. 3,5 dl (5% alkoholtartalmú) sörnek, 1,5 dl bornak és kb. fél dl égetett szeszesitalnak felel meg.

6. hiedelem

Magas a vérnyomásom, és az orvosom ellenőrizni szokta az értékeimet. Ez azt jelenti, hogy nekem otthon már nem kell vérnyomást mérnem.

Mivel a vérnyomás értéke a nap folyamán változik, ezért az otthon mért értékek fontos információt adnak az orvosának, mert így pontosabban tudja megállapítani, hogy tényleg magas-e a vérnyomása, és ha az, akkor megfelelő kezelést kapja-e. Fontos, hogy minden nap ugyanabban a napszakban mérje meg a vérnyomását, például reggel és este, vagy akkor, amikor az orvosa előírja.

7. hiedelem

Magas vérnyomást diagnosztizáltak nálam, ám folyamatosan alacsonyak az értékeim, tehát abbahagyhatom a gyógyszerszedést.

A magas vérnyomás élethosszig tartó betegség. Pontosan tartsa be az orvosa előírásait, még akkor is, ha az élete végéig gyógyszert kell majd szednie. Ha együttműködik az orvosával, akkor akár évtizedekig is elodázhatja a magasvérnyomás-betegség által okozott problémákat!

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com