Biztonságosnak tűnik a terhesség alatt szedett paracetamol

0

A témával foglalkozó eddigi legnagyobb kutatásban szakértők nem találtak összefüggést a terhesség alatti paracetamolszedés és a gyerekek kognitív rendellenességeinek megnövekedett esélye között, írja a medicalXpress cikke nyomán a Telex. 

A Karolinska Institutet kutatói a Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban tették közzé az eredményeket, amelyek több mint 2,4 millió Svédországban született gyermekből álló országos kohorsz adatainak elemzéséből származnak.

Svéd kutatók azonban most 26 évig követték az országos adatbázisban szereplő gyerekek egészségügyi leleteit, köztük testvérekét is, aszerint, hogy az anya a terhesség alatt fogyasztott-e paracetamolt, vagy sem.

A kutatás során a szakértői csapat a teljes populációban a paracetamolnak kitett gyerekek között az autizmus, az ADHD és az értelmi fogyatékosság kis mértékben megnövekedett kockázatát találta, ahogy a korábbi tanulmányok is. A tanulmány szerzői azonban nem találtak megnövekedett kockázatot akkor, amikor testvéreket hasonlítottak össze úgy, hogy az egyik testvér a méhben paracetamolnak volt kitéve, a másik pedig nem.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei jó hírrel szolgálhatnak azoknak a szülőknek, akik fájdalom- vagy lázcsillapításként paracetamolt használnak, mivel kevés biztonságos alternatíva áll rendelkezésre ezekre a terhesség idején – írja a lap.

Forrás: Telex 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com