Benyújtották az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot

0

Két kereszténydemokrata politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István kedden benyújtotta az Országgyűlés elé az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot.

„Megvédjük a gyermekeinket!” – fogalmazott Nacsa Lőrinc kedd este a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében. A törvényjavaslat jelentőségét indokolva közölte: Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt és minden ötödik 10-14 éves gyerek rendszeresen fogyaszt energiaitalt reggelire.

Az elmúlt hónapokban sok szakemberrel, orvossal egyeztettek, akik megerősítették, hogy ez komoly egészségügyi kockázatot jelent – tette hozzá. Ezért nyújtotta be Hollik Istvánnal együtt az Országgyűlés elé a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényt, amely a jövőben megtiltaná energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára.

A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk – hangsúlyozta a bejegyzésben Nacsa Lőrinc, ezért arra kérte képviselőtársait, hogy – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – támogassák a javaslatot. A parlamenti honlapon közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni.

A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkohol tartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében – 70 százalékukban – valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére.

Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent. A Gyermekkardiológusok Európai Társasága képviselői szerint egyre több páciensük kórházi kezelésre szorul a túladagolás miatt, ezért szeretnék elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását – áll a törvényjavaslat indoklásában.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com