Új farmakológiai célpont az elhízás elleni küzdelemben

0

A barna zsírszövet termelődését segítő EPAC1 fehérje segíthet a szervezet energia-egyensúlyának fenntartásában – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Nature Cell Biology folyóiratban január 9-én jelent meg a University Hospital Bonn kutatóinak cikke, amelyben egy olyan fehérjére bukkantak, amely az elhízásban főszerepet játszó fehér zsírszövettel szemben elősegítheti a hasznos barna zsírszövet képződését.

A barna zsírsejtek számos kiváló tulajdonsággal rendelkeznek, például az energiát hővé alakítják – ez a nem kívánt zsírlerakódások eltávolításának kulcsa. Ezenkívül a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak. A mostani vizsgálatban a kutatók az EPAC1 fehérje szerepét vizsgálták, mint új farmakológiai célpontot a barna zsírsejtek tömegének és aktivitásának növelésére – hosszú távú céljuk pedig egy tartós fogyást támogató gyógyszer megtalálása.

Az elhízás a fehér zsírszövet kóros elszaporodásaként definiálható, és világszerte jelentős problémává vált, ami többek között a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a stroke jelentősen megnövekedett kockázatával jár.

“Általában a testmozgás és a diéta nem elegendő ahhoz, hogy hatékonyan és tartósan leadjuk a felesleges kilókat” – nyilatkozta a cikk első szerzője, Prof. Alexander Pfeifer, a Bonni Egyetemi Kórház Farmakológiai és Toxikológiai Intézetének igazgatója és a Bonni Egyetem „Élet és egészség” és „Fenntartható jövő” transzdiszciplináris kutatási területeinek (TRA) tagja. “Ennek oka, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, általánosan fogyasztott energiadús táplálékaink oda vezetnek, hogy szervezetünk az energiát fehér zsírban tárolja. A fogyás azonban nem olyan egyszerű, mivel a szervezet az alacsony kalóriatartalmú étrendre reagálva energiát kezd raktározni. Elsődleges célunk tehát az, hogy az energiaegyensúly fenntartása érdekében valamilyen módszerrel további energiafelszabadulást, energiaégetést érjünk el.”

A barna zsírsejtek ehhez ideális eszköznek tűnnek, mivel úgy működnek, mint biológiai “kályhák” vagy “sütők” – például azt biztosítják, hogy az újszülöttek a születés után képesek legyenek megbirkózni a hideggel. A felnőttek szervezetében azonban már alig található barna zsír, ez leginkább csak a fiatal és karcsú felnőtteknél fordul elő – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com