Mágnesekkel mozgatott minirobot stroke gyors megszüntetésére

0

Svájci mérnökök helikális kialakítású, csavarszerűen előre haladó, mágnesekkel mozgatott eszközt fejlesztettek ki agyi érelzáródások gyors megszüntetésére – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Science Robotics folyóiratban február 14-én jelent meg az ETH Zürich Multi-Scale Robotics Lab mérnökeinek cikke, amelyben egy olyan csavar alakú minirobot fejlesztéséről számolnak be, amely stroke esetén kialakuló érelzáródások gyors felszámolására lehet alkalmas.

Ischaemiás stroke esetén egy elzáródás (általában egy vérrög vagy plakk) reked meg az agy kisereiben. Ez megakadályozza, hogy a vér az agyban szabadon áramoljon, ennek hatására az elzárt területeken az agysejtek nem kapnak éltető oxigént, így rövid időn belül pusztulni kezdenek. Az ilyen típusú stroke súlyos agykárosodást, néha pedig halált okozhat, ezért a kezelést a lehető leggyorsabban el kell végezni. Minél tovább tart a blokád eltávolítása, annál nagyobb agykárosodás következik be.

A mérnökök ezért egy csavarszerű, helikális szerkezetű, igen kis átmérőjű robotot terveztek, amely elég apró ahhoz, hogy biztonságosan tudjon haladni a kisebb erek belsejében is. Az apró szerkezet haladását külső mágnesekkel biztosítják: ezek hatására az eszköz a hosszanti tengelye körül forogni kezd, így a helikális kialakításnak köszönhetően egy befúródó csavarhoz hasonlatosan képes előrefelé mozogni. Az eszköznek a kutatók az mCR (magnetic continuum robot) nevet adták, mozgatását pedig háromszögszerűen elrendezett elektromágnesek biztosítják – ez az eMNS (electromagnetic navigation system) nevet kapta. A mérnökök az eszköz elejére egy puha hegyet helyeztek el az érsérülések megelőzése érdekében.

Az eszköz előnye az eddigi megoldásokkal szemben, hogy az agyhoz sokkal közelebbi területen bevezethető egy érbe, tehát a combartériából feltolt vezetődróthoz képest eleve közelebbről indulva percekkel korábban érheti el az agyi elzáródást – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com