Könyvajánló: Cukorbetegség és fogyás – Az orvos, a dietetikus és a sport szakedző tanácsaival

0

Ez a könyv az étrend és mozgásprogram szakszerű összeállításában segíti túlsúlyos cukorbeteg olvasóit. 

A cukorbetegség (diabétesz) felnőttkori, 2. típusa gyakran társul elhízással, ami tovább ronthatja a beteg egészségi állapotát, közérzetét. A testsúlycsökkentés senkinek sem megy könnyen, főleg, ha szeretjük a finom, ízletes ételeket. A testsúlyunk évről évre tud emelkedni, hiszen ahogy idősödünk, egyre lassabb az anyagcserénk, főleg, ha az evés mellett nem mozgunk eleget. Időskorban is fontos a mozgás, a fizikai munkavégzés (torna, takarítás, kertészkedés).

A könyv szerzői az alapoktól kezdve igyekeznek minden fontos tudnivalót közzétenni, ami ahhoz szükséges, hogy a cukorbetegségről is legyenek biztos ismereteink (I. fejezet). A táplálkozásunkkal kapcsolatosan az élelmiszerfajtákról részletes ismertetőt és rengeteg, jobbnál jobb receptet találunk a könyv II. fejezetében. S ha már a mozgásnak is nagy jelentősége van az életünkben, akkor ismerkedjünk meg a fogyni vágyó cukorbetegeknek javasolt mozgásformákkal a könyv III. fejezetében. A Függelék és a színes ételfotók még további kedvet hoznak a kézikönyv forgatásához.

Szerzők:

Dr. Fövényi József 
PhD, címzetes egyetemidocens, nyugalmazott osztályvezető főorvos
Ma is aktív belgyógyász és diabetológus szakorvos, több mint 6 évtizede foglalkozik a diabéteszes be­tegek diétás, gyógyszeres és életmódkezelésével. E tárgykörökben több mint két tucat könyv szerző­jeként munkái több mint 30 kiadást értek meg. Be­tegoktató tevékenységének a mottója: „A krónikus betegeknek – így a cukorbetegeknek is – az orvosi segítség igénybevétele mellett saját ma­guknak kell kezelni önmagukat.” Hogy ezt évtizedeken keresztül sikerrel megtehessék, ahhoz igen magas tudásszintre van szükségük. E célból íródott e könyv is két kitűnő társszerző közreműködésével.

Gézsi Andrásné Márta
dietetikus, egészségügyi szakmenedzser
1981-től Újpesten terápiás dietetikusként, 1997-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház vezető dietetikusaként dolgoztam.15 éven keresztül szerveztem a kórház diabéteszklubjának dietetikai előadásait és gyakorlati foglalkozásait. A pályafutá­som alatt szerzett tapasztalataim felhasználásával kilenc könyv, több szakmai kiadvány szerzője, társszerzője vagyok a cukorbetegség és az életmódváltás témakörében.

Gézsi András
testnevelő tanár, szakedző
Közel 40 éves pályafutásom alatt különböző korosz­tályú fiatalok testi és lelki nevelésével foglalkoztam. Az Újpesti Dózsa Sportiskola Atlétikai Szakosztá­lyának vezető edzőjeként, majd vágtaszakági edző­jeként dolgoztam. Többször vettem részt dietetikus feleségemmel túlsúlyos fiatalok részére szervezett életmódtáborokban. Célunk a testsúlycsökkentés mellett a személyes példamutatás segítségével egy pozitív jövőkép felvázolása, a veszé­lyeztetettség csökkentése volt.

Forrás: Magyar Diabetes Társaság / SpringMed Kiadó

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com