Egyre ismertebb az étrend-kiegészítők mellékhatásainak bejelentésére szolgáló felület

0

Már több mint negyvenen jelezték a Nutrivigilancia oldalon, hogy valamilyen nemkívánatos mellékhatást tapasztaltak bizonyos étrend-kiegészítők fogyasztása után – írja a Magyar Orvosi Kamara. 

A november vége óta működő felület egyik megálmodója, Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének vezetője azt szeretné elérni, hogy a bejelentőrendszert minél többen használják, mivel az esetleges mellékhatások zöme eddig feltehetőleg rejtve maradt.

Eddig főként a fogyasztók jelentették be panaszaikat, melyek túlnyomórészt az emésztőrendszert érintették, de voltak súlyosabb esetek is, így érkezett beszámoló eszméletvesztésről, súlyos pajzsmirigy eltérésről, vesekőképződésről is.

Csupor Dezső hangsúlyozza, hogy egy-egy bejelentés után még nem állapítható meg ok-okozati összefüggés az étrend-kiegészítő elfogyasztása és a nemkívánatos tünet megjelenése között, ugyanakkor minden beérkező panaszról értesítik a gyártókat. Ha több, hasonló beszámoló érkezik egy-egy termékkel kapcsolatban, akkor azt a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem munkatársai elemzik az ok-okozati összefüggéseket keresve.

A honlap üzemeltetői várják nemcsak a fogyasztók, hanem a gyógyszerészek, az orvosok és más egészségügyi szakemberek jelzéseit is, ezért felvették a kapcsolatot a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékeseivel is.

Forrás: MOK 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com