Egy milliméteres szívbillentyű a kis páciens 7 milliméteres szívében

0

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján bemutatták a 2024. március 1-jén megnyílt Foeto-Maternalis Centrumot (FMC), amely a várandósgondozásban nemzetközi szabványok szerint ígér egészen új minőségű ellátást. Az új szemléletű anya-magzat medicinán alapuló központ a világ csúcstechnológiáját jelentő ultrahangos vizsgálati berendezéssel, fejlett informatikai rendszerrel és jelentős szakmai konzultációs háttérrel kezdte meg működését. Az ultrahangos eszköz alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék – írja a Szegedi Tudományegyetem.

A foeto-maternális medicina, vagyis az anya-magzat orvostudomány a szülészet-nőgyógyászat új, mindössze néhány évtizedes szakterülete. Az az etikai konszenzus hívta életre, amely szerint nemcsak az anya, hanem a magzat is páciens. A szakterület fókuszában a fejlett és kiterjesztett anyai és magzati szűrővizsgálatok, valamint a komplikált terhességek terápiája, diagnosztikája és menedzsmentje áll – foglalta össze az új központ várandósgondozási tevékenységét Dr. Elekes Tibor, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Foeto-Maternalis Centrumának vezető főorvosa.

Dr. Elekes Tibor újságíróknak mutatja be az SZTE Foeto-Maternalis Centrum Magyarországon egyedülálló ultrahang-diagnosztikai készülékét. Fotó: Sahin-Tóth István

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója arra emlékezett, hogy évekkel ezelőtt a szerencsés véletlen is közrejátszott, amikor egy 40 dekás gyermeket sikerült világra hozni és megmenteni, annak köszönhetően, hogy az édesanya idejében bejött ellenőrzésre, érezve, hogy magzata nem mozog a hasában.

– Rettentő nagy szerencsénk volt. Ekkor fogalmazódott meg bennem az, hogy rendszerszinten úgy kellene működnie a várandósgondozásnak, hogy a szerencsén kívül a rendszerezett ellenőrzés, a szorosabb követés segítségével időben felismerjük az egyes kórképeket. Új Foeto-Maternalis Centrumunkban a 12.,18., 20. heti ultrahang eredmények elemzése, a magzat fejlődésének pontosabb követése, valamint a terhespatológiák szűrése kiemelt jelentőségű. E gondolatmenetből kiindulva próbáljuk most átalakítani a régió terhesgondozását, aminek fontos mérföldköve a Foeto-Maternalis Centrum létrehozása. A nemzetközi irányelveknek megfelelő szakmai színvonalon, a jogi és a kommunikációs hátteret is optimalizálva új minőséget szeretnénk létrehozni az állami ellátásban. Mint harmadik szintű ellátási centrumtól, a régió összes ellátottja bármikor kérheti segítségünket, akár a 12.,18. és 20. hetes genetikai ultrahangokban, akár a prenatális időszak vizsgálataiban.

Dr. Várbíró Szabolcs elmondta, hogy az új szemlélettel 2024 januárjában sikerült beazonosítani egy rekeszsérves babát. E kórképnek súlyos hatása is lehetett volna a megszületés utáni kilátásokra, Dr. Elekes Tibor főorvos és csapata segítségével azonban egészen pontosan sikerült meghatározni a magzat méhen belüli állapotát. A várandós anya azóta sikeres műtéten van túl, és három héttel az érkezését követően már haza is adták.

– Ez volt az az álom, ami tíz évvel ezelőtt megszületett bennem: szisztematikus gondozással, megfelelően tervezett ellátás keretében, pontosan felkészülve a várható problémára, tudjuk ellátni optimálisan a magzatokat! – mondta az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A magánegészségügy tapasztalatát hozta át az SZTE a közellátásba

Dr. Elekes Tibor centrumvezető klinikai főorvos szerint a szakterület fejlődése párhuzamosan zajlik az ultrahang-diagnosztika és a molekuláris genetikai vizsgálatok fejlődésével. Magyarországon 15-20 évvel ezelőtt jelentek meg az első új szemléletű magzati ultrahang-központok a privát szférában, mivel ott állt rendelkezésre elegendő tőke az ultrahang készülékek vásárlásához. Emiatt a magzati orvostudományban jártas szakembereket is a magán centrumok termelték ki. Ők lettek az úttörői a magyarországi Down-szindróma-szűrés, a kora terhességi szív és érrendszeri szűrések, a kora áttekintő és kiterjesztett magzati ultrahang vizsgálatok, a nem invazív magzati DNS tesztek, a koraszülés-szűrés vagy a terhességi mérgezési szűrés széleskörű bevezetésének. Dr. Elekes Tibor maga is a magánegészségügyből érkezett Dr. Várbíró Szabolcs klinikaigazgató hívására. A privát szférában megismert feltételek megteremtése a főorvos szerint a Szegedi Tudományegyetem vezetését dicséri.

A magzati medicina az egyik sajátossága, árulta el Dr. Elekes Tibor, hogy a terhességet nem hónapokban, hanem hetekben, sőt napokban számolják: – Ha nem tudnánk pontosan, hány napos magzatról van szó, akkor nem tudnánk, miről is beszélünk. A terhességi kor pontos ismerete az egyik vesszőparipánk, mivel számos fontos szakmai és jogi dátum is kapcsolódik hozzá.

Ultrahangos vizsgálat az SZTE Foeto-Maternalis Centrumban. A képen a 12 hetes magzat geringe és bordái láthatók. Fotó: Sahin-Tóth István

– Most éppen a magzat agyán belül vagyunk, a kisagy méretét mérjük – mutatott a képernyőre Elekes Tibor. – Az agy célzott vizsgálata szintén része a központ szakmai programjának. A neuroszonográfia viszonylag új terület, amelyet ma Magyarországon is csak néhány orvos képes elvégezni, és még nálunk gazdagabb országokban is unikális vizsgálatnak számít. A szív mellett az agy a magzat legbonyolultabb szerve, és itt véti a legtöbb hibát a természet. Az agy célzott vizsgálata képes felfedni ezeket az agyi fejlődési rendellenességeket. Ezért az FMC egyik fontos szakmai koncepciója a cardio-neuro-genetikai szemlélet, amely azt jelenti, hogy e két szervrendszert nagyon nagy alapossággal vizsgáljuk meg, hiszen ezek a magzati fejlődési rendellenességek körülbelül felét teszik ki.

A bemutatott ultrahangkészülék nem véletlenül drága: ez a mai csúcstechnológia, az utolsó fejlesztés, jelenleg a világon nincs ennél jobb UH-berendezés. Különleges a vizsgálófeje, a monitorja, és rendkívüli képalkotási technikákat használ. Számos olyan funkciója van, amellyel a korábbi készülékek nem rendelkeznek. Dr. Elekes Tibor szerint az ultrahang eszköz felbontása alkalmas arra, hogy egy 12 hetes magzat 7 milliméteres szívében lévő 1 milliméteres szívbillentyű hermetikusan záródó jellegét biztonsággal megítéljék.

A Foeto-Maternalis Centrum egyetemi központként a délkelet-magyarországi régió magzati ultrahang-diagnosztikai tercier, vagyis legmagasabb szintű ellátója. A központ invazív magzati diagnosztikai felkészültsége és klinikai genetikai szakrendelése, kiegészülve az SZTE Orvosi Genetikai Intézet II. szintű genetikai laboratóriumi hátterével és III. progresszivitási szintű genetikai tanácsadójával, a délkelet-magyarországi régió legmagasabb szintű közfinanszírozott Klinikai Genetika Járóbeteg Szakellátását biztosítja. Az FMC emellett az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika területéhez tartozó várandósok alapszűréseit is végzi. Ennek során Elekes Tibor szerint a hazai szakmai és jogi elvárásokat messze meghaladó nemzetközi ISUOG (International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology) ajánlásai szerinti szakmai színvonal teljesítése a céljuk.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com