Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a Magyar Innovációs Nagydíjat

0

Átadták a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat kedden a Parlamentben, a díjat az idén az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta az érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszerkapszulák kifejlesztéséért.

Poroszlai Csaba vezérigazgató a díj átvételekor elmondta, hogy az új gyógyszerek kidolgozásához új hatóanyagformákra és új hatóanyaggyártó eljárásra volt szükség, a készítményfejlesztésben is újításokat kellett kidolgozni, ezek közül kettő szabadalomképesnek bizonyult. Az új gyógyszerek jelentős piaci sikert hoztak: a szeptemberben zárult üzleti évben majdnem 24 milliárd forinttal gyarapították a társaság árbevételét.

A díjátadó ünnepségen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára méltatta, hogy a Magyar Innovációs Nagydíj kiírásra 57 vállalat jelentkezett, csaknem másfélszer annyi, mint az előző évben. Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, de az innovációk, bármilyen területről származzanak is, az egész világ számára fontosak. Vitályos Eszter rámutatott: a digitalizáció mellett az agrárium, az energetika vagy a szellemi tulajdonvédelem is nagy lehetőségeket tartogat a magyar gazdaság számára. Az újításokra kész vállalatok számíthatnak a kormány segítségére, de hosszú távon csak azok lehetnek igazán sikeresek, amelyek gyorsan reagálnak a piaci igényekre, vagy akár formálni is képesek azokat.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke a magyar cégek versenyképességének erősítését szorgalmazta a köszöntőjében. Az innováció a magyar gazdaság kitörési pontja, de ezen a területen csak az lehet sikeres, aki folyamatosan fejleszt, hiszen az erős nemzetközi versenyben minden újításon továbblép az idő, ugyanakkor sokáig tart, amíg egy ötletből piacképes áru lesz.  Elismerően szólt arról, hogy az innovációs díjak nyertesei mertek kockáztatni, elkötelezettek az aktív fejlesztéspolitika iránt, és a szakmai díj remélhetőleg újabb alkotásokra ösztönzi őket. Hende Csaba abban is bízik, hogy egyre több fejlesztő marad és dolgozik belföldön, munkájuk eredményét Magyarországon bontakoztatják ki.

A Magyar Innovációs Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy az elismerés a magyar gazdaság tükreként elősegítheti az innovációs szellem térnyerését, hiszen a díjazottakat követendő példaképnek tekintik a gazdasági élet szereplői. Závodszky Péter kiemelte, hogy anyagi és technológiai fölény híján Magyarország számára különösen fontos a belső erőforrások kihasználása, a társadalomban rejlő tartalékok mozgósítása. A Magyar Innovációs Nagydíj létrehozásakor megfogalmazott célok, a felzárkózás és az életminőség javítása ma is fontos, valóra váltásuk nagyrészt a tudásra és innovációs készségre épülő gazdaságon múlik – hangoztatta Závodszky Péter.

Bódis László, a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója, a bíráló bizottság társelnöke ismertette, hogy az előző év végén meghirdetett pályázat díjairól 31 tagú értékelő testület döntött, minden pályázatot legalább ketten bíráltak el. A testületben a kormány képviselői mellett kutatók és iparvállalati vezetők kaptak helyet. Bódis László hozzátette, hogy a részvétel ösztönzése érdekében plusz pontokkal jutalmazzák az innovációs pályázatokon azokat a társaságokat, amelyek eredményt érnek el az innovációs nagydíj kiírásán.

A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben döntött az Innovációs Nagydíj megalapításáról. A pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap keretéből hozták létre. A 32. díjátadón a startup innovációs díjat a Voovo Hungary Kft., az agrárinnovációs díjat a Zilda Tejüzem – Makrom Kft., az ipari innovációs díjat pedig az Electrostatics Kft. vezetői vehették át.

Kiemelt elismerésben részesült a Ganz Motor Kft., a Hidrofit Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft., valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium és a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont közös pályázata.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com