A szemben és a gerincben is kialakulhat stroke

0

Hirtelen, fájdalommentes látáskiesés. Égető hátfájás. Erős lábfájás. Inkontinencia. Ezeket a jeleket nem tartjuk a stroke tünetének, mert ezek nem a stroke leggyakoribb fajtájának, tehát az agyi stroke-nak a tünetei. Mégis jelezhetnek stroke-ot, mivel az a test más szerveiben is kialakulhat – hívta fel a figyelmet dr. Matthew Schrag, a nashville-i Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának neurológus egyetemi docense.

A Magyar Kardiológusok Társaságának írása 

Stroke a szemben, érelzáródás a gerincben

Ha az egyik szemünkben hirtelen teljesen elveszítjük a látásunkat, az a szemben kialakuló stroke jele lehet. A hátfájás, a lábfájás, a bénulással, gyengeséggel, a fájdalomérzet vagy a hőérzet megszűnésével együttjáró inkontinencia a gerincben kialakuló stroke tünetei lehetnek. Bár a stroke-nak ezek a fajtái is ugyanolyan ritkák, mint az agyi stroke, ennek ellenére ezek is súlyosak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek – magyarázta dr. Schrag.

Ezek a stroke-fajták kihívást jelentenek, mert nehéz őket diagnosztizálni, viszont elméletileg kezelhetők”

– emelte ki dr. Schrag.

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) és az Amerikai Stroke Társaság úgy definiálja a stroke-ot, hogy ez az agy, a gerinccsatorna vagy a retina vérellátásának megszűnése vagy zavara, ami sejtelhalást okoz. Ha az agyban alakul ki stroke, akkor a jellemző tünetek a következők: az arc zsibbadása, a kar vagy a láb elgyengülése, különösen az egyik oldalon, zavaros beszéd vagy beszédértés, látászavar, koordinációs zavar vagy hirtelen, erős fejfájás. Ám a vérellátás a szervezet bármelyik részén elakadhat – magyarázta dr. Lucia Sobrin, a bostoni Harvard Orvosi Intézet szemész professzora.

Retinaartéria-elzáródás (CRAO) 

A szemben kialakuló stroke-ot központi retinaartéria-elzáródásnak (CRAO) nevezik. Ez akkor jön létre, amikor a tipikusan a karotisz artériában lerakódó plakk leszakad, és a várárammal eljut a retináig. A karotisz artéria a nyak két oldalán húzódik, és az agyat látja el vérrel. Ugyanez a plakk az agyba is eljuthat, ekkor iszkémiás stroke-ot okoz. „Az érfalról leszakadt plakk bármilyen úton vándorolhat” – hívta fel a figyelmet dr. Sobrin. Jellemzően az egyik szem látását teljesen elveszíti ilyenkor a páciens, de néha az is előfordul, hogy csak részleges látásvesztés történik – fejtette ki a professzor:

ilyenkor a szem még képes a fényt és a mozgást érzékelni.”

A CRAO nem halálos. Ám a látásvesztés végleges is lehet, ha a tünetek jelentkezését követő néhány órán belül nem kap kezelést a páciens. Ha hirtelen látásvesztést tapasztalunk, és ez fájdalommentes, akkor azonnal, nagyon gyorsan kérjünk sürgősségi ellátást!

Dr. Sobrin és dr. Schrag volt társszerzője az AHA 2021-es tudományos állásfoglalásának, amely felhívta a figyelmet, arra, hogy a CRAO esetén azonnali képalkotásra és vérrögöt feloldó gyógyszeres van szükség. A klinikai adatok szerint azoknak a betegeknek az 50 százaléka tünetmentessé válik, akik a látásvesztést követő négy és fél órán belül megkapják a vérrögoldó gyógyszeres kezelést.

A hirtelen látásvesztés (stroke) kardiológiai betegségeket is jelezhet

A CRAO után egy másik helyzettel is szembesülni kell, mégpedig azzal, hogy súlyos háttérbetegsége van a páciensnek – figyelmeztetett dr. Schrag. Az AHA állásfoglalása azt szorgalmazza, hogy ebben az esetben szűrjék a beteget más, kezelést igénylő szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre is, mint például magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre, cukorbetegségre, alvási apnoéra vagy elhízásra.

A CRAO komoly figyelmeztetés egy jövőben potenciálisan jelentkező halálos szívinfarktusra, stroke-ra. Tehát amíg a stroke-nak ez a fajtája nem halálos, a háttérbetegség viszont az lehet, és erre oda kell figyelni!”

– emelte ki dr. Schrag.

Érelzáródás, stroke a gerincben, gerincstroke

Arról már kevesebbet tudunk, hogy a gerincben jelentkező stroke-ot miképpen kell kezelni, ez egy ritka és veszélyes állapot. Ez a gerinbe vezető artériákban lévő vérrögök miatt alakul ki. A lehetséges kezelés a tünetektől függ, jellemzően vérhígítással próbálják oldani a vérrögöt.

A gerincstroke olyan orvosi beavatkozások miatt is kialakulhat, amelyek miatt hirtelen, nagy mértékben leesik a vérnyomás vagy esetleg pillanatnyilag, hirtelen leáll a szív, és megszűnik a véráram – magyarázta dr. Schrag. „Ilyenkor az a megoldás, hogy mihamarabb vissza kell állítani a vérkeringést, hogy ne történjen további károsodás.”

Általában ugyanazokkal a lépésekkel előzhetjük meg a szemben vagy a gerincben kialakuló stroke-ot, mint amelyekkel az agyi stroke-ot. Egészségesen kell táplálkozni, fizikailag aktívnak kell maradni, meg kell őrizni az egészséges testsúlyt, nem szabad dohányozni, az egészséges értékhatáron belül kell tartani a vérnyomást, a vércukorszintet és a koleszterinszintet, napi hét-kilenc órát kell rendszeresen aludni, és szedni kell az előírt gyógyszereket.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com