A látássérültek április 2-áig kérhetnek Braille-írásos értesítőt a június 9-ei választásokról

0

A látássérült választópolgárok április 2-áig kérhetnek Braille-írással készült értesítőt a június 9-ei választásokról – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyancsak április 2. a határideje a könnyített formában megírt tájékoztató igénylésének.

A választópolgárok több fajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlásához, így Braille-írásos értesítő, könnyen érthető tájékoztató, akadálymentes szavazóhelyiség, Braille-írással ellátott szavazósablon és mozgóurna segíti a fogyatékossággal élő vagy a mozgásában egészségi állapota miatt akadályozott választót.

A Braille-írással készült értesítő megküldését április 2-án 16 óráig lehet kérni. Aki Braille-írással ellátott szavazósablonnal szeretne szavazni június 9-én – a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazás során -, május 31-én 16 óráig nyújthatja be kérelmét.

A választópolgár akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is kérheti, az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje június 5. 16 óra.

A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek, az erre vonatkozó kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján 12 óráig.

Ezeken túl bárki kérheti a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, amelyhez április 2-án 16 óráig kell benyújtani a kérelmet.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe.

Az NVI felhívta a figyelmet arra: valamennyi kérelem benyújtható online a valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodákban.

Június 9-én rendezik az európai parlamenti képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com