A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját

0

A nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2023-as jelentése szerint a kozmetikumok voltak a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentő terméktípusok – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A közlemény szerint a rendszerben részt vevő 30 ország – az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia – hatóságai 3412 riasztást és 4287 nyomon követési intézkedést jelentettek be. A piacfelügyeleti hatóságok minden tagállamban rendszeresen nyomon követték a riasztásokat, és további információkat cseréltek.

Erre példaként említik, hogy a litván hatóságok azonosítottak egy testápolót, amely tiltott vegyi anyagokat tartalmazott, a bejelentés alapján léptek fel a lengyel és a szlovén hatóságok is a termék ellen, a fogyasztók védelmében.

Tavaly a négy legyakrabban azonosított kockázat káros vegyi anyagok jelenléte, termékek okozta sérülések, fulladás és a környezetre káros anyagok jelenléte volt. A kockázatot jelentő termékkategóriák élén a kozmetikumokat sorban a játékok, a gépjárművek, az elektromos készülékek és a ruházati cikkek követték.

A kozmetikumoknál azonosított leggyakoribb a probléma volt, hogy BMHC-t, egy tiltott szintetikus illatanyagot tartalmaztak, amely negatív hatással van a termékenységre, bőrirritációt okozhat.

Az emberi egészségre és a környezetre egyaránt kockázatot jelentő anyagokat találtak elektromos készülékekben is. A túlzott nikotintartalmú elektromos cigarettákhoz használatos folyadékok és a ftalátokat tartalmazó játékok szintén jelentős tételt képviseltek a riasztások között.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com