Új szakmai ajánlást fogalmaztak meg az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban

0

Az Egészségügyi Közlönyben megjelentek szerint egy új szakmai ajánlást fogalmaztak meg az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatban, többnyire azért mert, már népbetegséggé nőtte ki magát – írja az Economx.

A tavaszias időjárás miatt a pollenterhelés fokozatosan erősödik – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) napi pollenjenetéséből. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus és tiszafafélék pollen koncentrációja országosan közepes, néhol pedig már a magas szintet is eléri.

Helyenként már regisztráltak a kőris és a nyár virágporából is néhány szemet. A hatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot szakorvostól.

A lap szerint a szakmai ajánlást azért készítették el, hogy segítséget nyújtsanak a különböző szervrendszereket érintő, és végleges, oki terápiát igénylő, vagy tüneti kezelésre nem megfelelően reagáló allergiás betegségben szenvedő betegek ellátásában, hogy a legújabb tudományos bizonyítékoknak megfelelő immunterápiás ellátásban részesüljenek.

Célok, amiket megfogalmaztak:

  • a megfelelő allergia kontroll elérése;
  • csökkenjen a költséges ellátást igénylő súlyos allergiás reakciók gyakorisága;
  • csökkenjen az allergiás tünetek miatti sürgősségi vizitek száma;
  • csökkenjen a súlyosabb allergiás tünetek miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma;
  • az állapotrosszabbodás megelőzhető legyen;
  • csökkenjen az allergia miatti táppénzes napok (iskolai hiányzás, munkahelyi hiányzás) száma;
  • a betegek életminősége javuljon.

Példaként említik a szakmai ajánlásban, hogy az immunterápia megkezdése akkor a leghatékonyabb, ha minél előbb elkezdik. A jelenlegi gyermekeken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy bár az allergiás betegség megelőzése nem lehetséges, de kialakulása késleltethető és a tünetek mérsékelhetők, a gyermekkortól: az asztma tekintetében, akár meg is előzhetők.

Az allergiás betegségek gyakorisága világszerte egyre nő, az allergiát korunk pestisének is nevezik. Becslések szerint a világ lakosságának több, mint egyharmadánál észlelhető legalább egy allergiás betegség:

  • 300-350 millió ember szenved asztma miatt;
  • 200-250 millióan ételallergiások;
  • 400 millióan szénanáthások.

Az asztmától világszerte több, mint 300 millióan szenvednek, ez jelentős népegészségügyi probléma. A betegszám emelkedése főként a városi környezetben élőket érinti. Az ebben a populációban megfigyelt tendenciákat vizsgálva, 2025-re további 100 millió esettel számolnak. Az asztma ilyenformán a világ egyik leggyakoribb krónikus betegsége, előfordulási gyakoriságát az átlag populáció 5-10 százalékára becsülik- írja a lap.

Teljes tartalom 

Forrás: Economx 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com