Új módszer lehet az elhízás megelőzésére a vibráló, lenyelhető tabletta

0

A vibráló, lenyelhető tabletta a gyomor feszülését érzékelő receptorok stimulálásával kelti a jóllakottság érzését, így új módszer lehet az elhízás megelőzésére – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

A Science Advances folyóiratban december 22-én jelent meg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak cikke, amelyben egy vibráló tablettával mesterséges jóllakottság-érzetet sikerült elérni a gyomor mechanoreceptorainak stimulálásával, ez az eljárás pedig igen hasznosnak tűnik obezitás, elhízás kezelésében.

Amikor valaki tekintélyes adagnyi ételt fogyaszt, a gyomor teltségérzetet keltő jeleket küld az agynak – ez segít annak felismerésében, hogy ideje abbahagyni az evést. Nem csak az étellel, hanem a folyadékkal teli gyomor is küldhet ilyen üzeneteket, ezért a fogyókúrázóknak gyakran tanácsolják, hogy evés előtt igyanak meg egy pohár vizet. Az MIT mérnökei most egy új módszert találtak ki ennek a jelenségnek a kihasználására: egy olyan lenyelhető kapszulát terveztek, amely a gyomorban rezgő mozgást végez. Ezek a rezgések ugyanazokat a feszülést érzékelő receptorokat aktiválják, amelyek nagy adag étel elfogyasztásakor a gyomor kitágulását figyelik, így a teltség illuzórikus érzetét keltik.

Azoknál az állatoknál, akiknél 20 perccel evés előtt adták be ezt a tablettát, a kutatók azt találták, hogy a kezelés nemcsak a jóllakottságot jelző hormonok felszabadulását serkentette, hanem mintegy 40%-kal csökkentette a táplálékfelvételt. A kutatók szerint biztos, hogy még sokat kell vizsgálni az emberi testsúlyt befolyásoló mechanizmusokat, de ha a további kutatások azt mutatják, hogy ez a technológia biztonságosan alkalmazható embereknél, akkor az ilyen tabletták egy minimálisan invazív, farmakológiai mellékhatásoktól mentes módszert kínálhatnak az elhízás kezelésére vagy megelőzésére.

Amikor a gyomor kitágul, a mechanoreceptoroknak nevezett speciális sejtek érzékelik ezt a megnyúlást, és a bolygóidegen (nervus vagus) keresztül jeleket küldenek az agyba. Ennek eredményeképpen az agy serkenti az inzulin, valamint az olyan hormonok termelését, mint a C-peptid, a Pyy és a GLP-1. Mindezek a hormonok együttesen segítenek megemészteni az ételt, jóllakottságérzetet keltenek, ami az evést abbahagyására serkent. Ezzel egyidejűleg csökken a ghrelin, az éhségérzetet fokozó hormon szintje. – írja a lap.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com