Új kutatócsoport jön létre az agyrák vizsgálatára

0

Az egyik legagresszívabb agyráktípus tanulmányozására hoz létre kutatócsoportot Kaszás Attila neurobiológus, a Magyar Kutatási Hálózat Hazahívó programjában – közölte a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat. 

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében megalakuló új kutatócsoport célja az egyik legagresszívebb agyráktípus, a glioblasztóma és annak egyik súlyos szövődménye, a tumorral kapcsolt epilepszia kutatása és lehetséges kezelése a külföldön kidolgozott módszerek segítségével.

A magyar neurobiológus több franciaországi kutatóintézetben szerzett tapasztalatot a képalkotó, elektrofiziológiai és neurotechnológiai módszerek ötvözésében. Az általa hazahozott neurotechnológia alkalmazásával Kaszás Attila célja a glioblasztóma többszintű megfigyelése, emellett a különleges stimulációs protokoll segítségével a tumor növekedésének csökkentése, valamint a tumor mikrokörnyezetének módosításával a tumorhoz kötött kóros epileptikus aktivitás befolyásolása.

A franciaországi kutatócsoportokkal való szoros együttműködés révén az új kutatócsoport „újabb szállal köti be a HUN-REN TTK-t az európai tudományos vérkeringésbe”.

A HUN-REN által 2023-ban első alkalommal meghirdetett Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Programban a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítson és megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt tudományos projektjét.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com