Megszűnik a fiókgyógyszertárakban a kötelező gyógyszerészi jelenlét

0

Május 6-tól nem lesz szükséges fiókgyógyszertárban gyógyszerész jelenlétét biztosítani – írja a Magyar Gyógyszerészi Kamara. 

A Magyar Közlöny ezévi 13. számában 6/2024. (II. 6.) BM rendelet számon megjelent a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet és a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet módosítása. A módosítás értelmében május 6-tól nem lesz szükséges fiókgyógyszertárban gyógyszerész jelenlétét biztosítani. A kialakult helyzetet a Kamara az elnökség soron következő ülésén értékeli.

A Kamara az előkészítő tárgyalások során jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést. A Pharma Tribune 2023 decemberi száma beszámolt az előkészítő tárgyalásokról. A Magyar Kórházszövetség által novemberben rendezett 46. Medicina Fórum konferencián Hankó Zoltán, a köztestület elnöke elmondta, hogy számos idei, szakpolitikai kezdeményezést aggályosnak tart. „Az MGYK már az előkészítő tárgyalások során jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést, mert az olyan rossz irányba induló utat nyit, amelyen nem lehet visszalépni, álláspontjuk szerint a patikákban biztosítani kell a gyógyszerészi jelenlétét, mert csak így lehet teljes körű, gyógyszer- és betegbiztonságot garantáló ellátást biztosítani.”

Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com