Holland közegészségügyi intézet: rohamosan emelkedik a szamárköhögéses megbetegedések száma a kisgyermekek körében

0

A szamárköhögésben súlyosan megbetegedett kisgyermekek és csecsemők száma az utóbbi időben rohamosan megemelkedett Hollandiában – hívta fel a figyelmet a holland közegészségügyi intézet (RIVM) szerdai közleményében.

A közlemény szerint az elmúlt hetekben mintegy 110 gyermeknél, köztük 20 csecsemőnél diagnosztizálták a betegséget, többnél, mint a fertőzések legutóbbi csúcsértéke idején, 2012-ben. A növekedés különösen azokon a területeken figyelhető meg, ahol alacsony a betegség elleni átoltottság, például az ország legvallásosabb térségében, az úgynevezett Biblia-övezetben.

Az intézet felhívta a figyelmet arra, hogy a csecsemők a szamárköhögéstől súlyosan megbetegedhetnek, és kórházi ápolásra szorulhatnak, sőt az is előfordul, hogy a kór halálos kimenetű. A közleményben rámutattak, hogy az idén a szamárköhögésben megfertőződött csecsemők több mint 90 százaléka nem kapott oltást, és körülbelül 50 százalékuk kórházi ellátást igényel.

A szamárköhögéses betegek száma tavaly június óta növekszik, és sokkal magasabb, mint a korábbi években, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Míg jelenleg hetente körülbelül 250 megbetegedést jegyeznek fel, 2019-ben és 2018-ban ez a szám 120 és 91 volt.

A szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járványt terjedését célzó óvintézkedések – olvasható az RIVM közleményében.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com