Féláron is kiválthatnák a gyógyszereiket

0

Amíg egyes gyógyszerek ára szinte változatlan volt az elmúlt években, addig más szerek nagyon megdrágultak. Közöttük például a megfázás ellen gyakran bevetett vitaminok, orrsprayk, torokfertőtlenítők, vagy láz- és fájdalomcsillapítók. Sokan csak most szembesülhetnek az áremelkedéssel, amikor őket is eléri a most keringő felsőlégúti megbetegedések egyike, hiszen eddig nem figyelték, mennyit nőttek az árak – írja a Pénzcentrum. 

A élelmesek már előre feltöltötték a házi patikát megfázás elleni szerekkel, így nem kell azonnal gyógyszertárba rohanniuk, ha lebetegszenek. Rengetegen viszont később sem fordulnak a háziorvoshoz, lábon hordják ki a betegséget. Sokan éppen azért kerülik a rendelőket, mert nem akarnak betegek között várakozva felszedni más fertőzéseket. Ez egyrészt érthető, az egészségünk és a gyógyszerkiadásokon való spórolás szempontjából viszont nagy hiba kerülni a rendelőket.

A vény nélkül kapható szerek ugyanis gyakran kevesebb hatóanyagot tartalmaznak és drágábbak, így egységáron a többszörést fizetheti ki egy beteg, ha nem megy orvoshoz.

Sokszor még a márkanév is megegyezik a két külön termék esetében (mint pl. a Cataflam és a Cataflam Dolo). Az is előfordul, hogy az ismerősen hangzó márkanév alatt futó termék hatóanyaga ugyanaz, mint egy kevésbé ismert terméké, amely jóval olcsóbb is. Írtunk például korábban a Panagorinről, mely ugyanolyan hatóanyagot tartalmaz, de az Algopyrin töredékébe kerül. A generikumokat általában is olcsóbban megkaphatjuk a patikában, és azokat a gyógyszerészek is ajánlani szokták.

A gyógyszertárak azt is érzékelték, hogy az elmúlt évben a támogatott készítményeknél nem volt dobozszámváltozás, míg a vény nélkül kapható gyógyszer vásárlások a nagyobb kiszerelés felé tolódtak el, vagyis a betegek keresik a gazdaságosabb lehetőségeket. A nagyobb kiszerelés azonban nem feltétlenül jelenti, hogy olcsóbb lesz a beteg számára a gyógyszer! Aki így akar spórolni, annak nem csak azt kell megnéznie, hogy az adott kiszerelésű gyógyszer vagy vitamin, étrend-kiegészítő hány darabos, hanem azt is, hogy mekkora hatóanyag tartalmú!

Azt is kevesen tudják, hogy nemcsak gyógyszereket írhat fel a háziorvos receptre. Amennyiben indokoltnak tartja, és ez megfázás esetén a felépüléshez éppen indokolt is, például D-vitamint is írhat fel a betegnek. Normatív támogatással a D-vitamint is akár féláron megvehetik így a betegek. Sőt, a cukorbetegek számára az is nagy könnyebbséget jelenthet, hogy nagyobb kiszerelésű cukorpótlót is felírhat az orvos vényre.

Teljes tartalom

Forrás: Pénzcentrum 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com