Európa Tanács: fellépést igényel a szexuális és reproduktív jogok szavatolása

0

A szexuális és reproduktív jogok gyakorlása során tapasztalt kihívások és hiányosságok rámutatnak arra, hogy szavatolásuk éberséget, határozott fellépést és elkötelezettséget igényel a tagállamok részéről – jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. 

A szexuális és reproduktív jogok témájában Haladás és kihívások Európában címmel közreadott jelentésében Dunja Mijatovic megállapította, a tagállamok többsége növelte a fogamzásgátláshoz és az abortuszhoz való hozzáférést, javította a szülészeti ellátás minőségét, és előmozdította az átfogó szexuális nevelést az iskolákban.

Rámutatott ugyanakkor, hogy egyes országokban visszalépés mutatkozott, a hátrányos megkülönböztetés ugyanis továbbra is akadályozza egyes marginalizált csoportok szexuális és reproduktív jogainak teljes körű gyakorlását. A szóban forgó jogok előmozdításán dolgozó jogvédők pedig gyakran szembesülnek kihívásokkal – közölte.

„A minőségi szexuális és reproduktív egészségügyi ellátáshoz való egyetemes hozzáférés és a vonatkozó jog gyakorlásának lehetősége az emberi jogok és a nemek közötti egyenlőség szerves részét képezi” – fogalmazott Mijatovic, majd hozzátette: az európai államoknak nemzetközi emberi jogi kötelezettségeik vannak e jogok tiszteletben tartása, védelme és teljesítése terén.

Az emberi jogi biztos ajánlásokat fogalmazott meg, hogy segítse a tagállamokat a szexuális és reproduktív jogok európai érvényesülésének biztosításában. Az ajánlások szerint a tagállamoknak átfogó szexuális oktatást és megfizethető fogamzásgátló szolgáltatásokat kell biztosítaniuk. Lépéseket kell tenniük a minőségi abortuszellátáshoz való hozzáférést akadályozó korlátozások felszámolására, valamint méltóságteljes és diszkriminációtól mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátás kell biztosítaniuk minden nő számára.

A tagállamoknak hatékony intézkedéseket kell kidolgozniuk a megkülönböztetés minden olyan formájának leküzdésére, amelyek korlátozzák a szexuális és reproduktív jogokhoz való egyenlő hozzáférést, különösen a fogyatékkal élő nők és lányok, a roma nők és lányok, az idős nők, a menekültek és menedékkérő migráns nők, a szexuális kisebbségekhez tartozók és a „szexmunkások” esetében.

A tagállamoknak végezetül lehetővé kell tenniük, hogy a szóban forgó jogok előmozdításán munkálkodó emberi jogi aktivisták munkájukat szabadon végezhessék – írta jelentésében az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com